Pakistan skaffar turkiska stridshelikoptrar

Ett år efter att ha undertecknat ett första historiskt kontrakt genom att beställa 4 Ada-klasskorvetter från Turkiet, gör Pakistan det igen och beställer 30 nya T-129 ATAK helikoptrar till sin turkiska tillverkare TAI, för ett belopp som uppskattas till 1,5 miljarder dollar, det hittills största exportkontraktet för den turkiska försvarsindustrin.

T-129 ATAK är en lokal version av A-129 Mangusta lätta attackhelikopter från italienska Agusta Westland. Helikoptern upplevde sitt elddop under den turkiska interventionen i norra Syrien och verkar, enligt tjänstemän, ha varit tillfredsställande. 

Detta nya kontrakt representerar en händelse för den turkiska försvarsindustrin, vars belopp motsvarar ett års export från detta land. Dessutom visar den den axel som Turkiet följt på fältet, med fokus på länderna i Mellanöstern och Kaukasus, för att dra nytta av sunnitisk solidaritet och samtidigt stärka dess strategiska roll i regionen, i enlighet med president Erdogans ambitioner . Sålunda, bortom Pakistan, har turkiska industrier tecknat försvarspartnerskap och samriskföretag med Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten.

För Pakistan handlar det om att diversifiera sina utrustningskällor, som för närvarande främst stöds av Kina efter spänningar med USA eller Frankrike. Det är också en möjlighet att hitta partners för sin egen försvarsutrustning, som träningsflygplanet MFI-17 Super MushShak, varav Turkiet skaffade 52 exemplar när man signerade ordern på de 4 Ada-korvetterna.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna