Marknaden för stridsflygplan förväntas representera 250 miljarder dollar från 2018 till 2027.

Enligt en analys av Think Tank Forecast international, den globala stridsflygmarknaden mellan 2018 och 2027 förväntas nå 249,3 miljarder dollar för 3243 XNUMX levererade flygplan. Analysen förutspår att 45 % av dessa flygplan, 1466 35 enheter, kommer att vara F-11,6 som levereras till amerikanska styrkor och dess allierade. 95 % kommer att vara europeiska enheter, eller XNUMX Typhoon, 125 Gripen och 158 Rafale. 

Det är uppenbart att att genomföra en prospektiv studie är en svår övning och att det är lätt att ifrågasätta de värden som produceras. Men i den nuvarande situationen är de fördomar som analytikern valt mycket tveksamma. Till exempel när det gäller europeiska enheter tar den inte hänsyn till den mycket troliga tyska beställningen för Typhoon att ersätta sin Tornado, inte heller någon ytterligare beställning av Rafale, oavsett om det är i Egypten, Indien eller Europa.

Likaså är siffrorna om rysk och kinesisk produktion särskilt utsatta för kritik. Således producerar Ryssland för närvarande 50 nya stridsflygplan per år för sina egna styrkor, medan dess årliga utrustningsbudget endast var 15 till 18 miljarder dollar per år. Under 2018 ökade denna budget till 20 miljarder dollar, och den förväntas öka till 30 miljarder dollar till 2030, samtidigt som behovet av att ersätta Su27- och Mig29-flottan som går tillbaka till tiden då Sovjet kommer att öka under de kommande åren.

För Kina uppgår produktionen 2018 för kinesiska styrkor till över 50 J10/15/16- och J20-flygplan, plus 15 Su35 köpta från Ryssland. Denna siffra förväntas också öka under de kommande åren, med tanke på antalet nya projekt som kommer (NG ombord jaktplan, jaktbombplan som ersätter JH-7). Det är rimligt att fastställa en siffra på 160 stridsflygplan som produceras av det kinesisk-ryska paret varje år under perioden, inklusive export, eller 1600 flygplan under en period av 10 år.

Omvänt studerades F-35-fallet med stor vänlighet, och uppskattade att Lockheed-flygplanet skulle vinna nya exportmarknader, och kommer inte att se något tillbakadragande från sina nuvarande partners. Men de mycket höga kostnaderna för programmet och enhetens MCO leder till att flera partners, som Storbritannien, Italien och Japan, överväger nya alternativ: Typhoon för den brittiska, nya tvåmotoriga jaktplan för Japan.

I slutändan måste en sådan analys tas med många reservationer, vare sig det är ur synvinkeln av svårigheten att utvärdera den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen som i hög grad betingar denna marknad, samt eventuell manipulation av hypoteser, frivilliga eller inte, för att för att förstärka referensbilden av ett flygplan, i detta fall F-35. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna