Beslutet om att ersätta belgiska F-16 är nära förestående

- Annons -

Belgiens försvarsminister Steven Vandeput kommer snart överlämna rapporten om utbytet av F-16 till den belgiska regeringen, efter ett mycket kontroversiellt förfarande under flera år. Från lanseringen av anbudsinfordran verkade oddsen staplade till förmån för Lockheed F-35, som hade fullt stöd från ministern och generalstaben för det belgiska flygvapnet. 

Detta ledde till att 2 av de 5 konkurrenterna drogs tillbaka, Boeing som presenterade F-18 E/F Super Hornet, och Saab med Gripen, de två tillverkarna förklarade att tävlingen bara var en charad som syftade till att tillhandahålla en rättslig ram valet av F-35.

Frankrike valde å sin sida ett strategiskt partnerskapsförslag med Belgien, som omfattar militära och industriella aspekter, med full kompensation för kostnaderna för inköp och drift av rafales föreslagna, möjligheten att inleda PAN Charles de Gaulle och integration i FCAS-projektet. Detta förslag väckte verklig fientlighet från det belgiska försvarsministeriet, som under flera månader försökte ifrågasätta dess laglighet, och slutligen faller tillbaka på ett argument om ett "icke-respektfullt förhållningssätt" till belgiska institutioner.

- Annons -

Om Rafale förblir i tävlingen, dess chanser är dock små mot F-35, som gynnades av stödet från sin holländska granne. Den sista skådespelaren Typhoon, som presenterades av Storbritannien, förblev diskret under hela proceduren. Men osäkerheten om framtiden för enheten, varav mindre än 100 enheter återstår att producera, talar inte till dess fördel. Dessutom saknar flygplanet, även om det utan tvekan är ett utmärkt stridsflygplan i luftöverlägsenhet, synnerligen mångsidighet.

I slutändan kommer valet av Belgien delvis att avgöra framtiden för det europeiska försvarsinitiativet. Valet av F-35 kommer att skicka en mycket negativ signal mot den, medan valet av Rafale skulle ge ett mycket betydande uppsving för projektet. Valet av Typhoon, osannolikt, skulle vara ett slags "misslyckande" eller icke-beslut, liksom valet att förlänga F-16:orna i cirka tio år.

Denna anbudsinfordran är också ett politiskt test för Belgien, mellan valloner och flamländare, pro-atlanticister och pro-européer, att icke-avslöjandet av en rapport om en eventuell förlängning av F-35 till stor del har misskrediterat försvarsministern , och ledde till att flera högre tjänstemän från det belgiska flygvapnet avgick.

- Annons -

Medan departementets rapport med största sannolikhet kommer att vara till förmån för F-35, ligger det slutliga beslutet på regeringen själv. Oavsett så kommer slutsatsen snart.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna