Den belgiska regeringen ger sig tid att reflektera

Som man kunde förvänta sig ignorerar rapporten som utvärderar alternativen för att ersätta F-16 som levererats av det belgiska försvarsministeriet det franska strategiska partnerskapsförslaget. Ministern för de väpnade styrkorna, Steven Vandeput, har faktiskt aldrig dolt sin fientlighet mot det franska erbjudandet och sin tydliga preferens för den amerikanska F35.

Å andra sidan har Belgiens premiärminister Charles Michel och en betydande del av den belgiska politiska klassen en mycket mer nyanserad ställning gentemot det franska erbjudandet. Kom ihåg att detta erbjuder leverans av 34 Rafale om 3 år till det belgiska flygvapnet, varav en del kan vara standard M och kan påbörjas på Charles de Gaulle, säkra 5000 20 flygindustrijobb i Belgien (vilket skattemässigt kompenserar för köp och användning av franska flygplan över XNUMX år), integrationen av Belgien i FCAS:s nya generations stridsflygprogram, samt ett strategiskt partnerskap för utbildning, luftförsvar och externa operationer mellan de två länderna.

För Paris som för Dassault är det franska erbjudandet det överlägset bästa möjliga erbjudandet, och det är nu upp till de belgiska myndigheterna att välja mellan en europeisk eller amerikansk försvarsvision. Men med de senaste amerikanska positionerna uppfattas strategiskt beroende av USA allt mindre positivt, även för det mycket atlantistiska Tyskland. 

Oavsett vilket har den belgiska regeringen gett sig själv fram till åtminstone oktober, och kommunalvalet, för att fatta sina beslut. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna