Armed Robots, en stor trend på EuroSatory-mässan

Om vi ​​var tvungna att ta bort bara en trend från denna EuroSatory 2018-show, skulle det vara den starka ankomsten av beväpnade robotar, både på läktarna och i de väpnade styrkornas utrustningsplaner.

Långt ifrån debatten om mördarrobotar, eftersom de presenterade robotarna till största delen kontrolleras av en operatör. De operativa fördelarna med dessa beväpnade drönare, vare sig de är markbundna eller flygplan, öppnar upp för taktiska utvecklingar som ingen generalstab vill eller kan ignorera .

Återigen, och det har blivit en vana på sistone, är det inte västerländsk industri som har kontroll över denna teknik, utan snarare den ryska försvarsindustrin, som redan har använt dessa robotar i operationer i Syrien, och kanske till och med i Donbass. Men till skillnad från hypersoniska vapen kunde den västerländska industrin, särskilt den europeiska, reagera snabbt, och förslagen och demonstranterna på EuroSatory-mässan är bevis på detta.

Bland dessa robotar, sticker ut MBDA:s IMPACT-drönare : baserad på THeMis landdrönare från Milrem Robotics, denna robot bär två senaste generationens MMP pansarvärnsmissiler, som just har visat prestanda över förväntan under arméns testkampanj. Med en mycket låg termisk signatur kommer IMPACT att vara en formidabel motståndare för motstridande stridsvagnar och pansar, samtidigt som infanteriet förblir utanför räckhåll för ett svar. 

Vi kan dock inte ignorera vissa konsekvenser av dessa robotsystem, vare sig de är offensiva eller defensiva, som riskerar att främja idén om ett krig utan risker och utan förluster. Historien visar dock att inget vapensystem någonsin har uppnått detta mål, och att konsekvenserna ibland var dramatiska, vare sig det var ankomsten av tungt artilleri under första världskriget, eller tunga bombplan under det andra, amerikanska jaktbombplan i Vietnam etc...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna