Den första F-35A har levererats till Turkiet... men kommer inte att lämna USA

- Annons -

Som planerat ägde ceremonin för att överlämna den första F-35A till det turkiska flygvapnet den 21 juni vid Luke Air Base i Arizona, trots att senatens omröstning den 19 juni förbjöd överföringen av detta flygplan till turkiska styrkor.

Den levererade enheten kommer dock inte att lämna amerikansk mark, eftersom det, liksom det andra flygplanet som kommer att levereras om några dagar, är avsett för utbildning av piloter och tekniker från det turkiska flygvapnet på amerikansk mark.

Det finns två motsatta skolor i denna fråga: å ena sidan anhängarna av den hårda linjen gentemot Turkiet, som tror att Erdogan-regimen redan har visat tillräckliga tecken på misstro mot Nato och USA för att ifrågasätta alliansen med landet . Detta är amerikanska senatorers ståndpunkt, och denna ståndpunkt skulle mycket väl kunna segra om representanthuset godkänner senatens lagförslag. 

- Annons -

Å andra sidan anser vi att sanktioner mot Turkiet bara skulle driva landet mot den kinesisk-ryska inflytandesfären, vilket skulle orsaka en mycket betydande omvälvning av Atlantalliansen och en stor strategisk försvagning. Detta är den ståndpunkt som försvaras av general Mattis, den amerikanske utrikesministern.

Till detta kommer en kommande valdeadline i Turkiet, eftersom president- och parlamentsvalen kommer att äga rum i landet den 24 juni, och president Erdogan är inte säker på seger inför motståndarnas växande makt.

Beslutet att inte skjuta upp leveransen av de två första F-35A är därför en sunt förnuftsåtgärd. Det gör det möjligt att invänta valresultaten utan att skapa ett nationalistiskt uppsving som oundvikligen skulle gynna den avgående presidenten.

- Annons -

Slutligen får vi inte försumma konsekvenserna av en annullering av den turkiska beställningen för F-35-programmet, som för närvarande utgör mer än 15 % av de faktiska beställningarna på flygplanet. Om Turkiet i praktiken uteslöts från programmet, som det gick med i 2002, skulle detta orsaka stora omvälvningar i logistikkedjan och underhållskedjan, särskilt i Europa, och en oåterkallelig ökning av programmets redan orimliga priser. Medan Storbritannien och Italien undrar över en minskning av volymen angående detta program, den amerikanska flottan som bara väntar på en möjlighet att utveckla sin egen utrustning, och Tyskland och Belgien som inte verkar vara helt övertygade av Lockheeds apparat, Turkiets exit kan mycket väl representera utlösaren för en katastrofal kollaps. Det råder därför ingen tvekan om att F-35-ekosystemet kommer att göra allt för att senatinitiativet inte går igenom, oavsett resultatet av valet i Turkiet.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna