Mindre än en tredjedel av tysk försvarsmateriel är tillgänglig

Medan president Trump fortsätter att göra rungande uttalanden om Europa och Tyskland angående svagheten i dess försvarsinvesteringar, strax före nästa Nato-toppmöte, kommer en rapport från det tyska försvarsministeriet att förstärka känslan av underinvestering i den tyska försvarsinsatsen. Faktiskt, enligt honom, bara 1/3 av de tyska arméernas stora försvarsutrustning skulle faktiskt vara tillgänglig under första halvåret 2018, varav majoriteten av dess stridsflotta bestod av Typhoon och Tornados, dess ubåtsflotta med 6 typ 212 vid kaj, och mer än två tredjedelar av dess 300 Leopard 2. Och det måste erkännas att siffrorna talar för sig själva: 65 stridsflygplan av 220, 40 helikoptrar av 190, mindre än en stridsvagn av 2, en fregatt av 3, och ingen av de sex tyska ubåtarna är tillgängliga.

Men vid närmare granskning är tillgänglighetsproblem långt ifrån bara kopplade till budgetfrågor. När det gäller Storbritannien, av vilka endast 1,5 av dess 6 antiluftfartygsförstörare av typ 45 kommer att ha varit tillgängliga under första halvåret 2018, verkar problemet mer kopplat till privata leverantörers fallissemang än till enkla kreditfel. I Tyskland, liksom i Storbritannien och i Frankrike, var nyckelordet för det senaste decenniet det offentlig-privata partnerskapet och användningen av privata tjänsteleverantörer för att försöka spara på försvarsutgifterna. 

Detta var för att glömma att, till skillnad från militär och civil försvarspersonal, vars prioriterade uppdrag är, eller borde vara, att erbjuda maximal tillgänglighet, försöker civila företag framför allt göra marginaler. Och för detta är det uppenbarligen nödvändigt att minska den tillgängliga kompetensen så mycket som möjligt, till exempel lager av reservdelar. Denna beräkning kan uppenbarligen vara mer tveksam, särskilt eftersom där militären bara tar hänsyn till den faktiska kostnaden för denna massa i lönelistan, måste privata företag betala mer skatt och mycket högre sociala avgifter. 

Med andra ord är användningen av PPP inte relevant för att hantera ett återkommande långsiktigt behov, eftersom den privata lönelistan är högre, och inte är relevant för att hantera toppar av aktivitet, per definition mycket operativa och därför kräver militär personal. Och de nuvarande situationerna visar att produktivitetsvinsterna genom att byta till den privata sektorn inte är på den nivå som man hoppats på. Efter att ha bott flera gånger, i skvadroner och flottiljer, i kontakt med den tekniska personalen inom sjöfarten, måste jag säga att jag inte föreställer mig, inom den civila sektorn, överlägsen produktivitet, eller ens motsvarande.

Kanske skulle det vara bra att ställa de rätta ekvationerna och att i detalj studera grunderna för PPP-paradigmet som tillämpas på försvaret.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna