Guidade missiler och smarta bomber, rysk erfarenhetsfeedback i Syrien

- Annons -

Sedan hans tillträde till makten 1999 har V. Putin genomfört ett omfattande program som syftar till att återställa den ryska väpnade styrkan ett format, en utrustning och en operativ kapacitet som gör det möjligt för Ryssland att återta sin rang i spetsen för nationernas konsert.

Efter Sovjetunionens sammanbrott, och Jeltsin-åren, var de ryska väpnade styrkorna, liksom landets försvarsindustri, i ett långt framskridet tillstånd av förfall: obetalda löner, ounderhållen utrustning, oanvända vapenkontrakt verkställda. De ryska arméerna och försvarsföretagen var då, liksom landet, offer för alla typer av trafficking och plågades av korruption.

Det första tjetjenska kriget, 94, kommer att fungera som en avslöjare av kollapsen av det militära verktyg som konfronterade Natos styrkor i årtionden. Symboliskt var V. Putins första offentliga åtgärd när han utnämndes till premiärminister av Jeltsin att tillbringa det nya året, motsvarande jul i väst, med den ryska militären.

- Annons -

Efter att ha blivit president åtog sig V. Putin att gemensamt återuppbygga de ryska arméerna och den ryska försvarsindustrin, framgångsrikt, eftersom de ryska styrkorna på mindre än 20 år återigen uppfattas som ett mer än allvarligt hot av NATO-länderna.

Utöver ökningarna av krediter och omorganisation av försvarsministeriet och i den ryska generalstaben, genom att ersätta apparatchiks med unga, innovativa och lojala generaler och amiraler, som den berömda general Gerazimov välkänd för västerlänningar, bygger återuppbyggnaden av det ryska försvarsverktyget på 2 element:

  • De tioåriga utrustningsplanerna, kallade GPV i Ryssland, som styr försvarsprogram och den ryska försvarsindustrins framväxt under en period av 10 år, samtidigt som man förbereder sig för de 10 åren som följer. Således har ryska militärer och industrimän 20 år av synlighet för att storlek och organisera sina aktiviteter och investeringar. 
  • Användningen av regionala konflikter som ett område för experiment och feedback för doktriner, utrustning och män.

De ryska väpnade styrkorna har faktiskt upplevt inte mindre än fyra stora konflikter sedan 4:

- Annons -
  • Det andra tjetjenska kriget, från 1999 till 2000, var i huvudsak ett verktyg avsett att få ryssarna till förnyad stolthet
  • Georgiska kriget, 2008, de ryska arméerna satte in en pansararmékår för att eliminera den georgiska armén, utrustad och tränad av väst, men för blygsam för att motsätta sig de ryska styrkorna. 
  • Annekteringen av Krim och kriget i Donbass gjorde det möjligt, och gör det fortfarande möjligt, att experimentera med asymmetriska krigsdoktriner, men också att experimentera med ny tung utrustning, luftvärnsförsvar och radiokrigföring.
  • Och slutligen Syrienkriget, som fungerade som ett experimentfält för många nya system, såväl som tränings- och härdningsläger för majoriteten av ryska soldater.

Varje konflikt var också rik på lärdomar och gav upphov till djupgående modifieringar av utrustningen och utvecklingen av läran. I Tjetjenien visade de ryska pansarstyrkorna sin stora sårbarhet i stadsstrider, särskilt på grund av den låga nivån av vapen. I Georgien var attackplan och helikoptrar särskilt utsatta. I Syrien som i Donbass hämmade bristen på precisionsammunition effektiviteten och genererade mycket betydande sidoskador, en viktig parameter i mediedrivna krig.

Och faktiskt har program som syftar till att utrusta flygvapnet med smarta bomber och styrda missiler mångdubblats de senaste åren. Bland dem, programmet 9A-7759 GROMkommer att vara avsedd att utrusta nästan alla attack- och multirollflygplan från det ryska flygvapnet och marinflyget.

Som ofta är fallet sökte ryssarna effektivitet: utan att försöka utveckla ett helt nytt system föredrog de att utveckla det befintliga systemet, i det här fallet Kh38-missilen, för att utöka dess prestanda samtidigt som kostnaderna kontrollerades. Och som ofta är fallet har den ryska industrin inte bara producerat en utrustning, utan en familj av utrustning, allt från glidbomber och styrda missiler, med flera sökare, och som erbjuder militära laddningar, räckvidd och variabel precision.

- Annons -

Oavsett vilket är rysk försvarsplanering exemplarisk, liksom Kinas, och bör inspirera till reflektion i väst genom att kombinera en långsiktig vision och åtaganden, med operativ flexibilitet och beprövad koncept, för att upprätthålla, trots mer begränsade resurser, en mycket betydande militär kapacitet.

Detta är en av anledningarna som förklarar att Ryssland idag, trots en budget som är fyra gånger lägre än de europeiska ländernas budget när det gäller försvar, har en militär styrka så att Europa måste ställa sig under USA:s skydd.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna