Betydande nedgång i franskt försvarsförsäljning under 2017

Selon en rapport från försvarsministeriet, upplevde orderingången för fransk försvarsmaterielexport en tydlig avmattning 2017, och föll från 14 miljarder euro 2016 till mindre än 7 miljarder euro 2017.

Flera tekniska faktorer förklarar delvis denna höst, särskilt påverkan från presidentvalet som kommer att ha brutit den dynamik som JY Le Drian etablerat under tidigare år, såsom den relativa svagheten i råoljepriset medan kunder från Mellanöstern representerar en betydande andel av Fransk export, eller till och med ett ikappfenomen efter två exceptionella år 2 och 2015.

Men är detta de enda skälen till att förklara denna nedgång?

Att vara övertygad om detta är att ignorera flera andra nyckelfaktorer, som också spelar en betydande roll i denna nedgång:

  • Förlusten av viktiga kunder, först och främst Saudiarabien, vars order har smält som snö i solen i flera år,
  • Samråd med flera stora industrimän om europeiska projekt, som FCAS eller sammanslagningen av Naval Group-Fincantieri, lämnar andra mer opportunistiska aktörer att positionera sig med förtroende, som Damen.
  • Nedgången i det franska konkurrensutbudet på försvarsmarknaderna, kopplat till 15 år av inhemska underinvesteringar, ofta kompenserad av europeiska program, 

Den kommande ankomsten av nya pansarfordon från mellansegmentet som Griffon eller Jaguar, nya missiler som MMP, eller en FTI-fregatt med dimensioner som är lättare att exportera än FREMM till Frankrikes traditionella kunder, kommer delvis att lösa detta problem. . Men faktum kvarstår att Frankrike i flera områden befinner sig utan något erbjudande, vare sig det gäller lätta stridsflygplan, UCAV, anti-missil självförsvarssystem eller tunga pansarfordon.

LPM tillhandahåller dock ingen lösning inom dessa segment, utan koncentrerar sina åtgärder på att stärka de behov som arméerna anser vara omedelbara: bepansrade medel, patrullbåtar, tankningsfartyg, etc.

Det bör också noteras att franska industrier kämpar mer och mer för att etablera sig i Europa, även om de förmodligen är deras föredragna terräng. Det är dock just i dessa länder som denna typ av behov är mest markant. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna