En första vy av det koreanska stridsflygplanet KF-X

Liksom Japan och Turkiet har Sydkorea lanserat sitt eget stridsflygprogram på 4/5:e generationens spektrum. Avsedd att börja användas runt 2030, det koreanska KF-X-projektet är baserad på en cell med låg radarbild, men har ingen intern vapenfack, vilket placerar den mer i 4,5 generationen än i 5:e generationen. 

Koreans beslut, liksom japaner, att utveckla sitt eget flygplan är kopplat till USA:s vägran att exportera F-22, och att endast erbjuda F-35 som ett alternativ. Det senare förblir dock ett enmotorigt flygplan med kort räckvidd. För Sydkorea, liksom för Japan, behövdes en ersättare för F-15-flottan, ett flygplan som uppskattades mycket av piloter och staber i båda länderna. Dessutom ställer priset på F-35 till betydande problem, både i Korea och i Japan, särskilt eftersom dessa kostnader från början hade varit hårt kontrollerade genom kontrakt.

För närvarande är information om prestanda eller priser för projekt i asiatiska länder fragmentarisk och opålitlig. Det verkar dock uppenbart att 2030 kommer den europeiska stridsflygplansförsörjningen att vara föråldrad inför den globala konkurrensen, fram till FCAS 2040. Och även vid det datumet är det mer än troligt att, åtminstone under de första 5 åren, FCAS-produktion kommer att vara avsedd för de franska och tyska flygvapnen, samt projektets europeiska partners.

Detta är inte en fråga om att ifrågasätta FCAS-projektet, som uppenbarligen är ett flaggskeppsprojekt inom europeisk flygteknik. Men genom att förneka all flexibilitet kring projektet riskerar det att få samma negativa effekter på den europeiska försvarsindustrin som F-35. Ännu värre, det riskerar, trots sig självt, att försvaga den europeiska och franska flygkraften mycket markant under cirka femton år.

Utformningen och tillverkningen av ett enmotorigt stridsflygplan till 2030 skulle göra det möjligt att hantera risker, samtidigt som den utvidgar den potentiella marknaden som den europeiska försvarsindustrin kan hantera och minskar tekniskt relaterade risker genom att dela upp utvecklingen på två projekt, och inte bara ett.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna