Vad händer i Azovhavet?


Informationen gick relativt obemärkt förbi: den ryska flottan att omplacera 6 missilkorvetter från Kaspiska havets flotta till Svartahavsflottan, vilket avsevärt stärkte den befintliga eldkapaciteten, och i synnerhet kapaciteten att avfyra Kalibr-missiler.

Denna manöver är en del av ett återupptagande av sammandrabbningar i Donbass mellan reguljära ukrainska styrkor och pro-ryska upprorsstyrkor, såväl som en intensifiering av manövrarna i Azovska sjön.

Dessa element väcker farhågor för en amfibiemanöver som syftar till att erövra den ukrainska kusten mellan Donbass och Krim, för att skapa territoriell kontinuitet. Eftersom sydöstra Ukraina är delvis rysktalande, kunde ryska styrkor lita på att denna befolkning skulle innehålla fientliga folkliga reaktioner, vilket var fallet i Abchazien. Dessutom är tidtabellen gynnsam för Moskva, med ett Nato som försvagats av D. Trumps attacker, ett EU som också försvagats av nationalismens framväxt och framväxten av regeringar som är öppet gynnsamma för Ryssland, och ett Turkiet på gränsen till den öppna krisen med Washington över F-35. Och det är inte de flera dussin spjut som USA levererat till de ukrainska styrkorna som skulle kunna motarbeta de ryska styrkorna utifrån denna front, som också till stor del har förstärkts under de senaste månaderna av ny och moderniserad utrustning, som T72B3M .

Vi kan också ifrågasätta omfattningen av en sådan operation, för i händelse av den (troliga) kollapsen av de ukrainska styrkorna, kommer frestelsen att pressa sig till stranden av Dnepr, eller till och med till Moldavien, säkerligen vara viktig, med en stad som att Odessa representerar en stor hamn och en strategisk industriplats för varvsindustrin. 

Slutligen kan vi inte bortse från att Ryssland gynnar militära operationer i slutet av sommaren, för att dra fördel av en front som fryses av vintern, och ett kraftfullt förhandlingsargument, gas.

I avsaknad av objektiva uppgifter om förstärkningen av markstyrkorna vid den ukrainska gränsen är detta inget annat än en oroande kombination av omständigheter. Men om denna förstärkning inträffar finns det stor rädsla för att en svår konflikt återigen kommer till Europas hjälp.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna