Ryssland positionerar sig inom området stealth stridsdrönare

Stealth stridsdrönare representerar utan tvekan idag ett strategiskt perspektiv i utvecklingen av flygvapen i världen. Till den grad att den kommersiella diskursen kring F35, efter att i flera år ha insisterat på smyg som ska göra den omöjlig att upptäcka, gradvis skiftar mot interaktion och kontroll av stridsdrönare, eller UCAV.

Som ofta är fallet var det västerlänningarna som tog de första stegen på fältet, med amerikanska MQ-25 Stingray, en stridsdrönare som gick ombord på hangarfartyg och vars första uppdrag kommer att ägnas åt tankning av stridsflygplan under flygning. , och de europeiska demonstranterna Tanaris och Neuron, från det fransk-brittiska FCAS-programmet. 

Men det är Kina som utan tvekan har investerat mest energi på området, med inte mindre än 7 smygstridsdrönarprogram under utveckling, av vilka några kan sättas in på språngbräda hangarfartyg och med katapulter. En logik trängdes in i dessa hörn, med det troliga kommande införandet av en hypersonisk spaningsdrönare.

Ryssland har hittills varit mycket diskret på detta område och fokuserat sin kommunikation på taktiska och marina drönare snarare än UCAV eller MALE/HALE drönare. Men saker förändrades med presentationen av drönaren "Okhotnik".(fighter på ryska), ett program från Sukhoi designkontor som borde göra sin första flygning nästa år. Om den anländer senare i loppet meddelar den ryska drönaren ändå mycket ovanliga egenskaper för denna typ av anordning, såsom en massa på 20 ton där enheterna i Stingray-programmet inte överstiger 6 ton, en hög transonisk hastighet och en räckvidd på 6000 2 km, fyrdubbling av västerländska enheter. Dess två stora ammunitionsfack kan bära upp till XNUMX ton vapen, återigen mycket högre än bärförmågan hos andra UCAV.

Enheten kommer att ha mycket stor autonomi, tack vare mycket avancerad artificiell intelligens ombord, men beslutet att skjuta skulle förbli under mänsklig kontroll.

Ur smygsynpunkt respekterar Okhotnik genrens standarder, i form av en flygande vinge utan horisontella plan, för att inte utsättas för resonansfenomen när den står inför lågfrekventa radarer. 

Analys av dessa tillkännagivna prestationer, i synnerhet den mycket betydande autonomin, tyder på att flygplanet inte bara kommer att interagera med stridsflygplan som Su-35S, Su-30SM eller Su-57, utan med långväga bombplan, som Tu- 160 och det framtida PAK-DA, i enlighet med vad som hade meddelats om den senares uppdrag av generalstaben. 

Å andra sidan skulle det inte vara förvånande om Okhotnik kunde användas i Air-Air-uppdrag som syftar till att eliminera Natos stödflygplan, såsom Awacs eller tankfartyg, som är avgörande för att kontrollera luftrummet och upprätthålla luftens överlägsenhet.

För närvarande har dock ingen tidtabell för ibruktagande presenterats. Baserat på den ryska doktrinen om att neutralisera Natos luftmakt, och med hänsyn till de svåra budgetmässiga avvägningar som Moskva står inför, är det mycket osannolikt att Okhotnik kommer att träda i tjänst före slutet av nästa decennium.  

Det förblir dock sant att detta tillkännagivande återigen sätter europeiska industrikalendrar under press, eftersom FCAS, som inkluderar en stridsdrönare, inte är planerad att träda i tjänst före 2040. Vi riskerar därför att vara mer än sårbara under en period som sträcker sig från 10 till 15 /20 år.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna