Utvecklar Ryssland ett vertikalt startplan?

Tillkännagivanden av ryska försvarsprogram har kommit efter varandra i rasande takt i flera år, även om de väpnade styrkornas resurser är under press. Faktum är att en välgrundad läsning av vad som rör industriell kommunikation, politisk desinformation och programmens verklighet är mycket svår att uppnå.

Vi kan alltså minnas de 2000 T-14 stridsvagnarna för 2020 som tillkännagavs 2015, eller de 17 kärnvapenförstörare på 17.000 2025 ton Lider för 2017 som tillkännagavs XNUMX. I Frankrike hade många av våra medier och politiker tagit tillkännagivandet från nominellt värde. Kreml om konstruktion av ryska PCB med hjälp av planer som återfanns under samarbetet om Mistralerna.

Vad ska man tycka, i det här fallet, om tillkännagivandet att Ryssland skulle utveckla ett program för vertikalt startande flygplan"under direkt order av president Putin"? 

Vi reduceras uppenbarligen till enkla gissningar eftersom spåren är suddiga. Å ena sidan har schemat för nybyggnationer rörande militärflyget varit känt i mer än ett decennium med PAK-programmen, och detta schema hänvisar inte till ett VSTOL-flygplan. 

Å andra sidan väger två argument tungt på sanningshalten i tillkännagivandet:

  • Internationell efterfrågan på en VSTOL-enhet är gynnsam, särskilt eftersom den enda enheten som drar nytta av denna kapacitet, F35B, är både dyr och svår att skaffa (Förenade Arabemiraten eller KAS har fortfarande inte haft godkännande för förvärv av F-35A). Ökningen av antalet LHDs i världens flottor öppnar i själva verket en mer än intressant marknad för Ryssland: Indien, Pakistan, Vietnam, Egypten, KSA... Vi har dock redan konstaterat att utrustningsmodellen för Ryska styrkor förlitar sig till stor del på dess exportkapacitet. 
  • Å andra sidan, även om man fortsätter att kommunicera på sitt 90.000 45.000 ton Storm hangarfartyg, samtidigt som man accepterar tanken att en version på XNUMX XNUMX ton skulle vara mer tillgänglig, vet den ryska generalstaben och marinindustrin att byggandet av sådana byggnader är ute idag. av räckhåll. Å andra sidan är skapandet av LHD mer realistiskt och skulle också närmare motsvara de ryska styrkornas operativa behov. En sådan anordning skulle därför göra det möjligt för ryska marinstyrkor att öka sin styrka snabbare, enligt en modell som är jämförbar med den i Storbritannien, Italien eller US Marines Corps.

Faktum är att hypotesen om utvecklingen av en ny VSTOL-stridsflygplan, förmodligen baserad på de tekniska framstegen från Yak141 och den teknik som gjorts mer tillförlitlig av Su-57, är långt ifrån osammanhängande. Dessutom har designkontoren i Yakovlev haft mycket liten aktivitet sedan designen av utbildningsflygplanet Yak-130, och ett sådant projekt skulle göra det möjligt för OAK-konsortiet, som äger Sukhoi, Mig, Tupolev och Ilyushin, att ytterligare stärka sina globala marknadsandelar . 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna