Boeing kommer att designa och tillverka MQ-25 Stingray tankfartygsdrönare

US Navy Acquisition Director James Geurtz meddelade att studien och slutförandet av MQ-25 Stingray ombord tankning drönare hade tilldelats Boeingnu den 30 augusti 2018. Flygplanstillverkaren från Seattle kommer därför att meddelas om ett kontrakt värt 805 miljoner dollar för studie och leverans av 4 prototyper, varvid det slutliga kontraktet för 72 flygplan värderas till 13 miljarder dollar . Stingray förväntas börja tas i bruk 2024.

Detta är utmärkta nyheter för Boeing, som gick igenom en mager period till förmån för Lockheed, och som bara upprätthöll sin stridsaktivitet tack vare beställningar på Super Hornets och Growlers från marinen och exportkontrakt. 

Boeing-demonstratorn är anmärkningsvärt klassisk i sin design, med en arkitektur med raka vingar och stjärtplan, och inte i form av en flygande vinge som de flesta av de UCAV som för närvarande presenteras. Denna konfiguration är inte idealisk när det gäller smyg, även om en ansträngning har gjorts för att rikta in horisontalplanen.

Det är i själva verket kopplat till själva funktionen hos Stingray, som är att följa med den ombordade flyggruppens flygplan för att kunna tanka dem så nära aktionszonen som möjligt. Till skillnad från en attack UCAV kommer Stingray därför inte att behöva närma sig särskilt nära fiendens detektionssystem, och dess passiva smyg behöver därför inte vara lika avancerad som för den senare. Dessutom har en rak vinge mycket betydande aerodynamiska fördelar vid låga och medelhöga subsoniska hastigheter, och är därför mycket lämplig för utplacering från hangarfartyg, och för att bära tunga bränslelaster.

Det akuta behovet av en tankningslösning för dess flyggrupp indikerar också en djupgående förändring av anställningsvillkoren för hangarfartyget idag. Där fartyget opererade 250/300 km från kusten för 15 år sedan, tvingar utvidgningen av räckvidden av anti-fartygsmissiler det nu att flytta längre bort, vilket ytterligare minskar kapaciteten för dess ombordflyg som traditionellt inte är utformat för att ha ett särskilt stort åtgärdsområde. Således har Super-Hornet som Lightning II en räckvidd på mindre än 1000 km under last, och därför en mycket reducerad autonomi i ett område om fartyget redan är 500 km från kusten.

Detta är också en av de stora begränsningarna för hangarfartyg med språngbräda, deras plan förbrukar mycket bränsle vid start och inte kan lyfta fullt lastade och därför har ett ännu mer begränsat handlingsområde. Dessutom kan de inte implementera en tankningslösning, ens med drönare.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna