F-35 är fortfarande långt ifrån i drift

Det är med stora pressartiklar som F-35C, hangarfartygsversionen av Lockheed-flygplanet, genomförde sina första operativa tester ombord på kärnvapenhangarfartyget USS Abraham Lincoln. Tyvärr, och som ofta är fallet med detta flygplan, skadade problemen testerna. Alltså själva hjälmteknik med integrerad sikt av enheten har visat sig vara mycket opraktisk, och till och med farlig, för nattoperationer på hangarfartyg.

Även när det är avstängt fortsätter LED-systemet som visar data på pilotens visir att avge en grönaktig halo vilket gör pilotens naturliga mörkerseende, och därför hans rumsliga positionering, mycket svårt. Till den grad att endast piloter som redan har gjort fler än 50 nattlandningar är behöriga att utföra nattmanövrar på detta flygplan. Att byta ut LED-skärmen mot en OLED-skärm verkar kunna lösa problemet.

Som Samsung upprepade gånger har berättat för oss erbjuder OLED-skärmar "intensiva" svarta färger, utan någon parasitisk strålning, som lysdioder. Men angående en hjälm som kostar $400.000 2012 styck, och ett problem som identifierats sedan XNUMX, skulle man ha förväntat sig att det skulle fixas innan man anländer på ett hangarfartyg.

Men det verkar som att detta exempel är regeln, och inte undantaget, när det gäller korrigering av tekniska fel i Lockheed-enheten. I en mycket detaljerad artikel analyserade tankesmedjan POGO flera mycket problematiska aspekter av programmet, och i synnerhet korrigering av tekniska fel. Under 2017 återstod alltså 111 kritiska fel utan lösningar. Denna siffra har reducerats till 90 idag, men endast genom att omklassificera 19 av dessa fel från "kritiska" fel (kategori 1) till allvarliga fel (kategori 2), utan att de har åtgärdats. Bland dessa "offbeat" kritiska misslyckanden hittar vi till exempel ett problem kopplat till nödstoppsstocken på F-35A som allvarligt kan skada det bakre empennaget, eller återlämnande av vapnen som siktar koordinater som inte visas inte, vilket inte tillåter pilot för att kontrollera GPS-koordinaterna för vapnen han ska släppa. När det gäller allvarliga misslyckanden finns det astronomiska 888 av dem. 

I själva verket, som POGO påpekar, är de 90 flygplan som levereras varje år, liksom de 300 flygplan som redan levererats, i en ofullständig och farlig version, till den grad att det amerikanska flygvapnet redan har avsatt mer än en miljard dollar för att uppgradera dess enheter, vilket placerar eftermonteringen av nya enheter som levereras i den administrativa kategorin av större investeringsprogram.

Undersökningen pekar också på de ogenomskinliga men mycket höga ägandekostnaderna för enheten, med ett årskontrakt tecknat med Lockheed för 5 miljoner USD per enhet, eller 25.000 135 USD per flygtimme för enkelt industriellt underhåll av flygkroppen och komponenterna. underhållskostnader för den mycket kraftfulla men mycket komplexa F-81-reaktorn, dess lika kraftfulla och lika komplexa AN/APG-62.000-radar, och alla dess multipla sekundära system, dessutom verkar uppskattningen av ägarpriset per flygtimme på XNUMX XNUMX USD korrekt, men utan att ha integrerat elementen i evolutionärt underhåll eller de rent militära kostnaderna.

För att försöka minska dessa kostnader har en handlingsplan tagits fram, med över 800 förslag. Det verkar dock som om ett betydande antal av dessa förslag antingen är orealistiska, såsom att minska antalet timmar och varaktigheten av kvalificeringsflygningar, eller har mycket måttliga effekter, såsom köpet av Block, vilket var tänkt att möjliggöra en besparing på 1,2 300 miljarder dollar för att inte i slutändan överstiga XNUMX miljoner dollar. Dessutom, som undersökningen framhåller, är merkostnaderna kopplade till de lösningar som tillhandahålls för att lösa misslyckandena mycket sannolikt lika med eller till och med överstiga de förväntade besparingarna.

Sammanfattningsvis ifrågasätter utredningen skälen som fick beslutsfattare att hålla ut i detta program som helt klart är utom kontroll, och vars tekniska prestanda är mindre och mindre uppenbar när programmet hamnar efter schemat, och ifrågasätter relevansen av att ge Lockheed förmågan att hålla majoriteten av det amerikanska flygvapnet och marinkåren på marken tack vare ALIS-systemet. 

Om frågan uppstår objektivt när du är amerikan borde det vara en kritisk beslutspunkt som europé!

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna