Förnyade spänningar i Ukraina i ett kritiskt ögonblick

Spänningarna mellan lojalistiska styrkor och pro-ryska rebellstyrkor har fortsatt att öka de senaste dagarna i Ukraina, och närmare bestämt på frontlinjen som skiljer de styrkor som finns i Donbass. 

Slutet av sommaren och början av hösten har alltid medfört ökade spänningar i denna region. Och av goda skäl är det en mycket gynnsam period för ryska, eller pro-ryska, militära åtgärder i Ukraina, eftersom det gränsar till vinterns ankomst och ukrainskt beroende av rysk gas, vilket förhindrar all stagnation i konflikten. .

Utöver denna årliga faktor ökar flera cykliska faktorer risken i år, såsom spänningar mellan USA och Ryssland och risken för monetärt krig mot rubeln ledd av Washington, och som mycket väl skulle kunna förmå Moskva till militära aktioner för att upprätthålla ett diplomatiskt manöverutrymme och framför allt trovärdighet i frågor om internpolitik för att hantera den sociala och ekonomiska kris som skulle bli resultatet. Å andra sidan kan Kreml frestas av militära insatser som syftar till att försvaga den ukrainska regeringens trovärdighet, så att valet 2019 kan föra till makten en ny president med mandat att förhandla om ett slut på konflikten, vilket inte är kl. allt mandat som givits till P.Porosjenko. Slutligen kan Kreml besluta att det nu har tillräckliga medel för att beslagta de territorier som sträcker sig från Donbass till Krim, för att ansluta det senare till ryskt territorium, för att fullständigt ryska Azovsjön och för att stärka sin position. Europa. 

Det är i detta redan mycket spända sammanhang som mordet på Alexander Zakharchenko, en av ledarna för upproret i Donbass, ingriper. Som ofta är fallet i det här fallet följer förnekelserna på varandra och liknar varandra, var och en anklagar den andra för mord för att uppmuntra användningen av väpnat våld.

I alla fall mellan den ryska maktuppvisningen som kommer att äga rum i östra Sibirien nästa vecka med Vostok 2018-övningen, och maktökningen för de ukrainska väpnade styrkorna, som inte längre har så mycket med varandra att göra idag. den oorganiserade och dåligt beväpnade styrkan 2015 har vi nu två krigförande redo att slåss, och mycket få initiativ till förmån för fred i denna region. Men om ett krig verkligen ställde ukrainska och ryska styrkor mot varandra, skulle det mycket troligt bli en katastrof utan motstycke i Europa under 50 år.

Det är beklagligt att Europa, i synnerhet det fransk-tyska paret, ännu inte har tagit initiativet till att sätta in en interpositionsstyrka för att förhindra att en situation sprider sig med dramatiska konsekvenser. En operation som för övrigt också skulle kunna förlita sig på Kina, för vilken en kris i Europa idag skulle vara mycket skadlig, och som inte skulle missa ett sådant tillfälle att spela en stor roll i världsdiplomatin med "Europa".

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna