Kan Ryssland och Turkiet samarbeta för att producera nästa generations stridsflygplan?

Medan spänningarna mellan Turkiet och USA inte visar några tecken på att minska, försöker den turkiska regeringen att bedöma vad dess internationella position skulle vara om den skulle bryta med den amerikanska allierade och Nato. Och bland de frågor som måste åtgärdas snabbt är utbytet av den turkiska stridsflottan, som för närvarande är utrustad med amerikanska F-16 och några F-4 Phantoms, och som skulle skaffa ett hundratal F-35. B med Lockheed.

Som sagt, det finns inte många spelare som kan producera moderna stridsplan på planeten, särskilt eftersom européer kommer att vara mycket ovilliga att stödja Erdogan-regimen genom att riskera amerikansk vrede. Faktum är att bara Ryssland och Kina skulle kunna ersätta USA på detta område. Relationerna mellan Ankara och Peking är ganska diskreta, åtminstone offentligt. Å andra sidan är det just relationerna mellan Ankara och Moskva, som ansågs alldeles för varma, som var en avgörande faktor i krisen med Washington.

Detta är anledningen till varför Viktor Kladovs uttalanden, chef för internationella relationer på Rostec, som även om den inte har någon officiell karaktär är långt ifrån utan grunder eller sammanhang. För Moskva är hypotesen att hitta en ny partner för att ersätta New Delhi definitivt avgörande. Men fördelarna för Kreml skulle gå långt utöver denna ekonomiska aspekt. Genom att göra det skulle de ryska myndigheterna faktiskt säkerställa en mycket avancerad kontroll över den turkiska militärmakten, genom att kontrollera hela luftförsvaret. Faktum är att Turkiet skulle falla in i omkretsen av Rysslands mycket nära allierade, med alla de fördelar som detta utgör i denna operationsmiljö (Svarta havet, östra Medelhavet, Mellanöstern, kontroll över sundet, kontroll över gasledningar) ... )

Dessutom skulle Turkiet utgöra ett utmärkt relä för rysk industri mot marknaderna i Mellanöstern, särskilt vad gäller vapen. Låt oss komma ihåg att den turkiska försvarsindustrin har upplevt en mycket betydande tillväxt under de senaste 10 åren och att de har tecknat ett flertal partnerskapskontrakt med de flesta av Gulfmonarkier, såväl som med Egypten, inom olika områden, allt från ammunition till tillverkning av pansarfordon.

Slutligen har den turkiska industrin utvecklats i decennier i kretsen av västerländska industrier, varifrån den har förvärvat det mesta av sitt kunnande. Förvisso har den ännu inte uppnått en status av strategisk autonomi, men den teknologi som förvärvats, särskilt kring F-35, kommer säkerligen att vara av stort intresse för den ryska industrin.

Faktum är att Moskva har många skäl att uppmuntra Ankara att bryta förbudet och att erbjuda det ett partnerskap som detta.

Det bör dock noteras att dessa skäl också skulle kunna överföras till Kina, som å andra sidan skulle kunna tillföra mycket mer än militär teknik i korgen. Faktum är att för Peking skulle Turkiet representera den perfekta kulmen på sin sidenväg och en idealisk ingång till Europa och Mellanöstern, både för sina militära styrkor och för sin handel. Dessutom skulle det begränsa Rysslands militära makt, vilket absolut inte skulle misshaga de kinesiska myndigheterna. Slutligen skulle Turkiet representera ett perfekt expansionskärl för kinesiska investeringar, med en stor, utbildad, rik befolkning och en gammal och stark industrikultur. Ur militär synvinkel skulle Turkiet äntligen representera en viktig allierad för att kontrollera europeiska avsikter i Mellanöstern, utan att direkt exponera sig. Uppenbarligen är Kina också fullt kapabelt att hjälpa Turkiet med att bygga en ny generation flygplan, som självt redan har ett i drift (J-20) och två under utveckling (FC-31 och JH - ??)

Om hypotesen om ett brott mellan Nato och Turkiet skulle bekräftas är det därför inte alls säkert att det senare systematiskt skulle övergå till en stark allians med Moskva, och om kinesisk diplomati är mindre synlig är det inte mindre effektivt. . 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna