Mikro- och nanosatelliter kommer att revolutionera förvärvet av taktisk intelligens

Som Olivier Dujardin behandlade mycket väl i sin artikel " Tillträdesförbud och krigsdimma » , Denial of Access-vapensystem som den ryska S-300 och S-400, den amerikanska PAC-3 eller den fransk-europeiska SAMP/T Mamba, minskar avsevärt möjligheten att få tillgång till relevant data och uppdaterad på slagfältet och i djupet av den motsatta kraften. Denna information är dock väsentlig för att kunna genomföra anfall som syftar till att destabilisera och försvaga motståndaren, genom flyganfall eller kryssningsmissiler.

Men, som varje gång sedan tidernas gryning, leder uppkomsten av en ny sköld till ett snabbt uppträdande av ett nytt spjut. I det här fallet, för att bibehålla tillgången till denna information flytande och konstant, är användningen av mikro- eller nanosatelliter ett effektivt och ekonomiskt alternativ. De låga kostnaderna för dessa satelliter, och möjligheten att kunna skjuta upp dem från ett stridsflygplan, gör deras användning flexibel och flexibel, anpassningsbar i stridens dynamik, till skillnad från traditionella satelliter, nödvändig men med design- och produktionskostnader .

Visst är dessa nanosatelliter potentiellt exponerade för exo-atmosfäriska antiballistiska missiler, såsom amerikanska THAAD eller den framtida ryska S-500, men de mycket höga kostnaderna för missiler som kan ingripa på dessa höjder reserverar dem för exklusiv användning mot ballistiska vapen. Och även om motståndaren bestämde sig för att använda sina antiballistiska system för att motverka lanseringen av nanosatelliter, skulle den bara tömma sina reserver som är svåra att förnya där utformningen av nanosatelliter kommer att vara snabb och billig.

Tekniken för nano- och mikrosatelliter i samband med lanseringen av dessa enheter är därför av strategisk betydelse för att kunna få tillgång till tillförlitlig och aktuell information, och Frankrike har redan vid flera tillfällen kunnat främja intresset för har sina egna källor, särskilt när det gäller amerikanerna som ibland döljer den information som delas med de allierade för att stödja deras mål.

Vi kan därför bara vara nöjda med att se en start-up som UnseenLabs som stöds av DGA:s DefInvest-systemi samarbete med Bpi. Vi bör dock inte försumma lanseringsdimensionen, ett område där Dassault Aviation har investerat i flera år och erbjuder mycket intressanta lösningar. Logiskt sett borde denna Dassault/UnseenInvest-koppling vara ett flaggskeppsprojekt för europeiskt försvar, eftersom hela Europa skulle tjäna på att ha sina egna underrättelsekällor.

Utöver industriella samarbetsprojekt är det möjligt för Defence Europe att hitta sina första operativa framgångar i program av denna typ, till förmån för förstahandsinformation mer än ren militär kapacitet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna