Kärnvapen blir återigen ett prioriterat ämne, och det är oroande

Med slutet av det kalla kriget bleknade avskräckningens roll och dess kärnvapen långsamt, tillsammans med risken för stora konflikter mellan tekniskt avancerade stater. Bland kärnvapenmakterna verkade Ryssland faktiskt insnärjt i en olöslig ekonomisk kris som undergrävde dess försvarsverktyg, och Kina verkade mycket mer bekymrat över sin ekonomiska tillväxt än av sin militära makt. Endast sekundära kärnkraftsprogram, som de i Nordkorea, Iran eller Libyen, skulle sannolikt skapa ett hot, även om det var relativt relativt i frånvaro av en interkontinental vektor, och gällde mer en logisk icke-spridning än avskräckande.

Men sedan mitten av 2010-talet har frågan om avskräckning gradvis återigen hamnat i hjärtat av prioriteringarna för personalen för alla permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd. Ryssland har varit det mest produktiva på området och utvecklat många kärnkraftsvektorer på mycket kort tid, allt från den hypersoniska Kinjal-missilen till Iskander-korträckvidden yta-till-yta-missilen från vilken den kommer från, till de interkontinentala Boulava-missilerna som avfyrades. från underseglare eller Sarmat sjösatt från landfordon.

Totalt finns det omkring tio nya generationens kärnkraftsvektorer som har utvecklats av rysk industri under de senaste tio åren. Dessutom tillkännagav den ryska regeringen ett program för att modernisera sin flotta av Tu-160 Blackjack långdistans strategiska bombplan och 60 Tu-22M3 långdistans marin bombplan, var och en kapabel att implementera missiler kärnkraftsdrivna kryssningar. Dessutom tillkännagav den utvecklingen av ett nytt strategiskt bombplan, känd under koden PAK DA, som förväntas börja användas 2030. 

Kina lämnas inte utanför, med utvecklingen av den nya interkontinentala ballistiska missilen DF-41 som lanseras, som Sarmat, från ett landfordon, och JL-2, dess ubåtsuppskjutna motsvarighet. Man åtog sig också, redan för cirka tio år sedan, att utveckla ett smygande strategiskt bombplan avsett att ersätta den H-6 som för närvarande är i bruk, härledd från den ärevördiga, men mycket gamla, ryska Tu-16.

På den västra sidan implementerade Frankrike nyligen en ny vektor, den interkontinentala missilen M51 som nu utrustar en del av den franska marinens missiluppskjutningsubåtar. Dessutom tillkännagav man arbetet med att utveckla en efterträdare till den luftburna kärnvapenmissilen ASMPA med ASN4G-projektet, som dock inte kommer att tas i bruk före 2035. När det gäller USA var moderniseringen av dess avskräckande förmåga begränsad till dess Tridents. ballistiska missiler avfyrade från ubåtar, och utvecklingen av en ny B-21 Raider stealth strategisk bombplan avsedd att ta över från B1 Launcher.

Det verkar därför som om en betydande teknisk gradient håller på att bildas i termer av avskräckning mellan det kinesisk-ryska blocket och västblocket. Denna gradient är desto viktigare eftersom Ryssland och Kina redan har testat hypersoniska atmosfäriska återinträdesglidare avsedda att ersätta MIRV, vilket gör avlyssning mycket svårare, samtidigt som de utvecklar antiballistiska system. Dessutom verkar Ryssland också ha utvecklat nya vektorer, såsom den autonoma oceaniska kärnkraftstorpeden Poseidon som kan korsa Atlanten, och kryssningsmissilen Burevestnik som kan cirkla runt jorden flera gånger.

Detta är anledningen till att problemet med avskräckning i Washington som i Paris eller London återigen blir en central angelägenhet för generalstaben, och att budgetar och program som syftar till att stärka och modernisera denna avskräckande effekt kommer att ökasoch accelererade, för att snabbt kunna överbrygga det tekniska gap som tycks växa fram under de kommande åren. Eftersom avskräckning har, låt oss komma ihåg, bara en beprövad funktion: att förhindra den potentiella motståndaren från att använda den, eller från att hota att göra det. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna