Indiska flygvapnet för att rädda Rafale

Det är ingen hemlighet som det indiska flygvapnet är väldigt förtjust i Rafale. Vid flera tillfällen har dess företrädare uttryckt sig för Dassault-flygplanet, vare sig det är i stället för de ryska Su-57 smygplanen eller lätta jaktplan i tävlingen mellan F16 Viper och JAS-39 Gripen.

Men kontraktet mellan regeringar om förvärvet av de första 36 Rafale av det indiska flygvapnet har under en tid varit under beskjutning från den indiska oppositionen och senaten, med presidentvalet 2019 i sikte. Oppositionen anklagar Moodi-regeringen för korruption och argumenterar om det mycket höga enhetspriset på Rafale i detta kontrakt. 

I själva verket integrerade detta första kontrakt effektivt de 36 flygplan som byggdes i Frankrike, liksom allt arbete för att anpassa franska flygplan till indiska särdrag, särskilt när det gäller beväpning. Dessutom inkluderade det skapandet av en underhållsplattform som tillåter underhåll av 150 Rafales, som i slutändan representerade parken som det indiska flygvapnet önskade. Dessutom åtföljdes detta kontrakt av ett åtagande om 50 % offset från franska tillverkare, ett åtagande som respekterades av medlemmarna i konsortiet. Rafale med bland annat Dassault Aviation, Safran för motorer, Thales för elektronisk utrustning och radar.

Trots de upprepade svaren och förklaringarna från den indiska regeringen och den indiska försvarsministern, viker oppositionen inte, och använder press- och internetkampanjer för att fastställa allmänhetens åsikter.

Detta är anledningen till att den indiska flygvapnets generalstab ville svara offentligt på anklagelserna som framfördes en mycket effektiv demonstration på 10 punkter, som utesluter all anklagelse om korruptionpå, och till och med visa att stat-till-stat-avtalet mellan Indien och Frankrike var mer till förmån för Indien än MMRCA-avtalet som det ersatte.

Faktum kvarstår att denna fråga idag har blivit en central fråga i det kommande valet, på samma sätt som det franska förslaget är i Belgien. Och att framtiden för kontraktet, och för de eventuella kontrakt som logiskt sett borde följa, kommer att bestämmas delvis av väljarna själva och de pågående multipelinflytandekampanjerna.

Vi kan dock inte utesluta möjligheten till samordnade åtgärder med en extern nation, USA, för att inte tala om dem. Den amerikanska administrationen har verkligen inte sparat några ansträngningar för att försöka få Indien att ansluta sig till dess inflytandesfär för att motverka uppkomsten av kinesisk makt. Genom att uppnå detta skulle det också ge ett hårt slag mot den ryska vapenexporten, som Indien absorberar nästan hälften av varje år, men också från sina europeiska partner, som Frankrike.

För att USA trodde sig ha vunnit kontraktet angående anbudsinfordran för att ersätta den indiska Mig21 med ett lätt enmotorigt flygplan. Tävlingen ställde bara svenska Saab mot amerikanska F16 Viper, när Moodi-regeringen, under påtryckningar från flygvapnet, beslutade att öppna tävlingen för tvåmotoriga flerfunktionsflygplan som t.ex. Typhoon, F-18 och naturligtvis Rafale. Men med investeringarna för att anpassa flygplanet till specifika indiska behov, underhållsplattformen redan på plats och två skvadroner i drift och med träningsverktyg, skulle det franska erbjudandet ha en viss fördel gentemot sina konkurrenter, trots enhetens överlägsna prestanda sig. Dessutom använde franska tillverkare sina avtalsinvesteringar för att förbereda sig för lokal produktion av de franska flygplanen och stödja lokal industri för att öka prestandan hos Tejas, det första indiskttillverkade jaktplanet.

President Moodi, även om han är för ett försvarsavtal med USA, är dock inte redo att offra sina förbindelser med Ryssland och inte heller med européerna för att göra det. Så här upprätthöll han ett kontrakt om att förvärva 6 regementen S-400 luftvärnssystem från Moskva, trots att det exponerade Indien för amerikanska sanktioner enligt Countering America's Adversaries Through Sanction Act, eller CAATSA. 

Det är därför förvånande att se en nationell kampanj för korruption som orkestrerats av den indiska oppositionen mot president Moodi, dyka upp bara några veckor efter förlängningen av anbudsinfordran för lätta stridsflygplan som tillåter Rafale att tävla, medan målet för dessa anklagelser står emot amerikanska framsteg...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna