Amerikanska militära styrkor förbereder sig för stora, samtidiga konflikter

Liksom majoriteten av västerländska arméer upplevde de amerikanska väpnade styrkorna en period av osäkerhet efter sovjetblockets kollaps. De var inte bara tvungna att möta budgetrestriktioner, utan de användes i stor utsträckning i konflikter med en asymmetrisk struktur, som i Afghanistan, Irak och Syrien. Detta resulterade i en viss desorganisation av de militära verktygen som delvis förlorade den strukturella integriteten som gjorde de amerikanska arméernas styrka. Dessutom har de vågat sig in i mycket riskabla tekniska projekt, efter att ha upplevt mycket blandade resultat, allt från Sea Wolf till LCS, från F22 till F35, från Zumwalts till Comanches.

I slutändan är de amerikanska arméernas utrustning idag förvånansvärt nära vad den var för 25 år sedan, i detalj nära olika faser av mer eller mindre framgångsrik modernisering. 

Under samma period har två nationer avsevärt ökat prestandan för sina militära styrkor. Ryssland har därmed lyckats återskapa en ledande militärmakt, som går långt utöver kvalifikationen för "regional makt", genom att kombinera en imponerande bepansrad och konventionell styrka med en mycket dynamisk och innovativ strategisk komponent. Kina å sin sida kunde på två decennier komma ikapp den mycket betydande tekniska klyftan som det hade med västvärlden, och utvecklar idag, tack vare sin ekonomiska, demografiska och vetenskapliga vitalitet, en militärmakt som är i nivå med Förenta staterna. stater om drygt ett decennium.

Det är mot bakgrund av denna iakttagelse, och med de ytterligare ekonomiska resurser som utlovats av president Trump, som de fyra amerikanska arméerna idag arbetar för att förbereda sig för att svara på nya globala strategiska sammanhang, såsom möjligheten att behöva vara engagerad i två stora konflikter samtidigt, i Europa och Stilla havet, eller för att se uppkomsten av en mängd regionala konflikter med mycket olika egenskaper. 

För den amerikanska armén är denna plan baserad på en utvecklingsaxel i 5 prioriterade punkter: förnyelse av pansarfordon, helikopterkomponenten, lednings- och kontrollsystem, luftvärnssystem med kort räckvidd och artilleri.

US Navy lanserade å sin sida programmet FFG/X eskortfregatt avsett att ersätta en del av det nedslående Littoral Combat Ship-programmet, för att snabbt öka antalet stridsfartyg. Den marina luftfartskomponenten fortsätter att förnyas med ersättningen av Nimitz-klassens hangarfartyg med G. Ford-klassen och ökningen av deras antal till 12 jämfört med 10 idag, det kommande ibruktagandet av tankningsdrönaren MQ-25 Stingray, och utvecklingen av ett nytt stridsflygplan avsett att ersätta F18, ett program som drar nytta av en budget på 5 miljarder dollar per år under de kommande 5 åren. Ubåtarna för kärnvapenattack och missiluppskjutning håller redan på att bytas ut, och denna komponent har varit särskilt väl skyddad under de senaste 30 åren. Ersättningen av marinens kryssare var osäker, men generalstaben indikerade att det gick snabbt framåt med definitionen av ett fartyg avsett att ersätta den åldrande Ticonderoga, och att de första orderna skulle komma 2022 eller 2023. 

Kryssaren kommer att vara större än A.Burke Flight III Destroyers som redan är i produktion, och kommer att utformas för att möta de snabbt föränderliga behoven av sjökrigföring, oavsett om det gäller elproduktion, datorbehandlingskapacitet, följdkylning från föregående punkt, och bärandet av vapen och drönare.

Beskrivningen som ges påminner om den om de kinesiska tunga jagarna av typ 055, eller den ryska Lider (om den senare faktiskt ser dagens ljus). Framförallt avslöjar den en återgång till det som gjorde amerikansk ingenjörskonst framgångsrik i årtionden, absolut pragmatism och sökandet efter det bästa förhållandet mellan prestanda och kostnad.

Låt oss slutligen komma ihåg att president Trump är fast besluten att öka storleken på den amerikanska flottan, och i synnerhet antalet stridsfartyg, som måste öka från 360 till 450 enligt honom (industriella prognoser ger en kinesisk flotta på 550 fartyg år 2035 , med ett genomsnittligt tonnage dock lägre än den amerikanska flottan)

Det amerikanska flygvapnet å sin sida meddelade att man siktar på att öka antalet skvadroner med 24 %, vilket skulle öka från 312 idag till 386 år 2030. De strategiska bombplansskvadronerna, som kommer att ta emot den nya B-21 Ranger, skulle alltså öka från 9 till 14, de för tankning från 40 till 54, och de för C2ISR ( Command och Control Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) från 40 till 62. Jagarskvadroner skulle öka från 55 till 62, medan de för spanings- och attackdrönare bara skulle öka med 2 skvadroner, från 25 till 27. 

Det kommer att behöva rekrytera nästan 40.000 685.000 nya soldater, vilket ökar från 725.000 13 till 66 XNUMX, medan dess budget måste, för att klara av en sådan tillväxt, öka med XNUMX miljarder euro för att nå XNUMX miljarder dollar i driftskostnader (exklusive utrustningsförvärv).

De andra kommandona i de amerikanska arméerna befinner sig i en jämförbar dynamik, oavsett om det är den amerikanska marinkåren som genomgår snabba förändringar i och med att de amerikanska klassens LHDs och dess F35B:er tas i bruk, eller det nya rymdkommandot.

Alla dessa kapacitetsökningar tyder utan minsta tvivel på att generalstaben nu anar en period av mycket betydande spänningar, med möjlighet att behöva ingripa samtidigt och massivt på flera teatrar. Vi kan därför, åtminstone delvis, förstå den amerikanska administrationens irritation på européerna som är ovilliga att öka sina försvarsutgifter och satsar på USA:s stöd om det behövs.

Framför allt borde västerländska huvudstäder förutse det faktum att USA:s stöd kan vara mycket mer begränsat än de hoppas, förutsatt att situationen i Stilla havet också är spänd. År 2030 kunde den geopolitiska situationen mer likna den under andra världskriget, snarare än den under det kalla kriget.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna