Den andra fasen av konflikten mellan Irak och Syrien har börjat

Eftersom mediebevakningen av den irakisk-syriska konflikten i stort sett har minskat kan man frestas att anse att situationen är på väg mot normalisering. På fältet är dock spänningarna och riskerna för omfattande eldsvådor fortfarande mycket höga, och ännu mer i dag, eftersom gränserna suddas ut i och med det aviserade försvinnandet av Islamiska staten.

På måndagskvällen sköts således ett ryskt flygvapnets Il-20 elektroniska underrättelseplan ner när det närmade sig den ryska basen i Hmeimim, Syrien. Den ryska regeringen, genom sin ryska försvarsminister, skyllde på den franska fregatten ”Auvergne », patrullerande utanför kusten och anklagade honom för att ha skjutit ner det ryska flygplanet. Ganska snabbt frikändes dock skeppet, och förstörelsen av flygplanet som tillskrivs ett syriskt missilangrepp av typen S-200som försökte slå tillbaka en attack ledd av fyra israeliska F-4:or mot syriska militära installationer nära Latakia.

Strax innan, i Irak, avfyrade iranska styrkor en serie yta-till-yta-missiler mot kurdiska styrkor i norra delen av landet.

Dessa två händelser visar att inte bara den irakisk-syriska konflikten är långt ifrån över, utan att den nu går in i en ny fas, där gårdagens allierade snabbt kan bli antagonistiska på grund av mycket olika intressen. . 

Det visar också hur snabbt en situation som uppfattas som under kontroll kan försämras under inverkan av exogena krafter. Vad skulle ha hänt om, övertygad om den franska fregattens inblandning, kustbatterierna av Bastion anti-fartygsmissiler baserade i Tartous hade öppnat eld? Eller om en missil från S-200-systemet som avfyrats mot de israeliska F-16:orna hade identifierats som fientlig av det franska fartyget, som har, minns du, MdCN kryssningsmissiler?

Den starka förvecklingen av antagonistiska men icke-krigsvilliga styrkor, och av krigförande styrkor som inte tvekar att använda militär eld, är potentiellt mycket riskabel, och den dramatiska incidenten denna måndag den 17 september, som kostade 15 soldater ryssar livet, kunde ha haft mycket allvarligare konsekvenser. 

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna