Den ryska R37M Air-to-Air-missilen med mycket lång räckvidd kommer snart att tas i bruk

Med mer än 4000 1300 moderna stridsflygplan av alla typer har NATO det mest formidabla flygvapnet i världen, vida överlägset de ryska (1500 XNUMX flygplan) och kinesiska (XNUMX XNUMX flygplan) styrkor. 

Medvetna om att de aldrig kommer att kunna konkurrera numeriskt med denna styrka, har Ryssland utvecklat en flerskiktad luftförsvarsstrategi baserad på lång-, medel- och kortdistansförsvarssystem för luftvärn, integrerade i ett globalt nätverk, och samordna sina åtgärder med den stora ryska stridsflottan på mer än 800 Su27-30-35 och MIG29 flygplan, och de 130 MIG31 interceptors. Så organiserat, ryskt luftvärnsförsvar utgör en betydande utmaning för västerländska flygvapen, som måste använda störande flygplan eller smygflygplan för att hoppas kunna behålla luftens överlägsenhet.

För att artikulera denna luftmakt, som idag representerar 80 % av alliansens eldkraft enligt den brittiska försvarskommittén, använder Nato ett betydande antal Awacs luftövervakningsanordningar, elektronisk övervakning och ett massivt tankflygplan. 

Le R37M hypersonisk långdistansmissilutvecklades för att koppla in och skjuta ner dessa flygplan, med en räckvidd större än 300 km och en hastighet större än mach6. R31M är avsedd att utrusta snabba MIG57-interceptorer och tunga Su-37 smygflygplan, och kommer att tillåta NATO-stödflygplan att skjutas mycket långt från engagemangszonen och därigenom avsevärt begränsa deras prestanda. En anordning som, precis som F35, bara har en räckvidd på 1000 km, kommer alltså i hög grad att begränsas om den måste tanka 500 km från sina mål. Dessutom kommer ryska styrkor att ha möjlighet att genomföra "taktiska räder", snabba intrång avsedda att föra faran djupt in i fiendens system, följt av en snabb återgång till zonen med allierat överlägsenhet. Bortom Awacs och tankningsfartyg kommer den nya missilen därför att hota alla tunga flygplan i Atlantalliansen, inklusive transportplanen som ansvarar för det viktiga transatlantiska logistiktåget, såväl som de maritima patrullflygplanen, särskilt de som opererar på medelhöjd som t.ex. P8 Poseidon, mycket utsatta så fort de opererar mindre än 2000 km från en rysk flygbas.

Samma orsaker med samma konsekvenser, Kina har också utvecklat en mycket lång räckvidd missil, uppskattad till 400 km, och avsedd att skjuta ner västerländska stödflygplan. Den nya missilen, vars nomenklatur fortfarande är oklar, har redan setts under vingarna på J-11 och J-16 i People's Liberation Army.

Den här typen av missiler har ingen motsvarighet i väst. De kinesiska och ryska flygvapnen är faktiskt mycket mindre beroende av stödflygplan än sina västerländska motsvarigheter. Å andra sidan har Natos högkvarter gynnat missiler med kortare räckvidd, i storleksordningen 150 km, men mycket effektiva mot smidiga fientliga stridsflygplan, som den europeiska Meteor-missilen.

Ibruktagandet av R37M måste därför leda till en snabb utveckling av Natos luftdoktriner, som i utformningen av tunga flygplan, som nödvändigtvis måste vara utrustade med effektiva självförsvarssystem som kan upptäcka, störa och lura sådana missiler. .

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna