Pakistan flyttar närmare Kina

- Annons -

Sedan ingripandet i Afghanistan av den västliga koalitionen ledd av USA har relationerna mellan väst och Pakistan fortsatt att försämras, och de sistnämnda anklagas regelbundet för att spela ett dubbelspel gentemot talibanrebellerna. Upptäckten av Osama Bin-Ladens lya i staden Abbottābād, bara några hundra meter från en av landets främsta militära akademier, har verkligen inte förbättrat situationen.

Som ett resultat av dessa spänningar sökte de pakistanska myndigheterna nya allierade och nya källor för sin militära utrustning. Och det var i Kina som Islamabad hittade en valfri partner, som delade samma misstro mot den indiska motståndaren. 

Sedan dess har det militära och ekonomiska samarbetet mellan de två länderna fortsatt att intensifieras, till den grad att Kina idag är landets ledande handelspartner och dess främsta leverantör av försvarsutrustning och teknik. Således förvärvade den pakistanska flottan nyligen 4 fregatter av typen Type054A från Peking, medan flygvapnet har ett hundratal JF-17 jaktplan, plus femtio som för närvarande levereras, ett lätt enmotorigt jaktplan designat med kinesiska AVIC.

- Annons -

Dessutom har Peking integrerat Pakistan i sitt Silk Road-projekt och har sedan 2018 en permanent flottbas i den pakistanska hamnen Gwadar.

Men framför allt är det de indo-pakistanska spänningarna som är kärnan i närmandet till Peking, enligt ordspråket "min fiendes fiende är min vän". Tillkännagivandet av ett framtida kontrakt avseende förvärvet av 48 MANLIGA drönareChinese Wing Loong 2, som kan bära upp till 12 missiler och styrda bomber i 20 timmar, ekar förstärkningen av antalet kinesiska drönare som observerats i Himalaya-zonen, och tillkännagivandet av utplaceringen av ett elektromagnetiskt raketuppskjutningssystem på den kinesiska Himalaya platåer, kapabla att träffa det indiska systemet på djupet.

Vi kan också koppla ihop det mycket stora antalet drönare som förvärvats av Pakistan, och formaliseringen av ordern på 5 S-400-system, var och en med 48 missiler. Vi skulle vilja eliminera eller mätta det indiska luftvärnsförsvaret som vi inte skulle göra annars...

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna