Lockheed höjer insatserna utom räckhåll för sina konkurrenter för att ersätta indiska MIG21:or

Detta är ett tillkännagivande som allvarligt kommer att komplicera uppgiften för Dassault-teamen att förhandla om det franska flygplanet för det indiska flygvapnet. Den amerikanska tillverkaren Lockheed Martin föreslog varken mer eller mindre, flytta hela produktions- och underhållskedjan av sin F16 Viper till Indien, det vill säga en marknad med 400 enheter att bygga och lika många att modernisera. Erbjudandet inkluderar även tekniköverföringar för flygplanssystemen, inklusive radarn AESA APG-83 och kommunikationssystemet Liaison 16 MIDS-JTSR.

För att stödja detta erbjudande förlitar LM sig på ett partnerskap med industrimannen TATA, som har fördelen av att inte påverkas av den politiska imbroglioen kring 36-kontraktet. Rafale Indianer som utnyttjas av oppositionen och av ett ekosystem av 70 identifierade underleverantörer.

Med detta förslag tar den amerikanska koncernen en mycket seriös option på det framtida kontraktet. Faktum är att ingen av de konkurrenter som deltar i anbudsinfordran (Saab, Mig, Eurofighter, Boeing och Dassault) är i dag i stånd att lägga ett liknande erbjudande, eftersom LM är den enda tillverkaren som idag har två olika generationsenheter på marknaden, F16 och F35. Även om F16V är ett mycket kapabelt flygplan, når det fortfarande gränserna för sitt koncept, och de beställningar som registrerats i Slovakien och Bahrain är sannolikt bland de allra sista potentiella beställningarna för flygplanet. Att flytta linjen till Indien är därför ett kontrollerat avstående för LM, särskilt eftersom F35 snart bör vara i full produktion, vilket gör det möjligt för den att omfördela personal och infrastruktur till detta flygplan.

Men de siffror som meddelats av LM är konsekventa, med hänsyn till de 100 indiska flygplanen, och vinsterna i form av erfarenhet, kunnande och budgetmässig avkastning för Indien överstiger vida vad de andra deltagarna i konferensen kan erbjuda.

Le Rafale har fortfarande seriösa argument att framföra, särskilt när det gäller priset, eftersom anpassningsarbetet till IAF:s (Indian Air Force) behov redan har genomförts under det första kontraktet för 36 flygplan. Dessutom döljer inte samma IAF sin preferens för det franska flygplanet, kraftfullare än F16, som bär en större last över ett betydligt längre avstånd, och som är kapabelt till verklig mångsidighet i flera uppdrag som är otillgänglig för F16.

Men inför LM:s erbjudande, och med hänsyn till den aktuella "skandalen" gällande det första kontraktet, kommer varken IAF eller president Moodi att kunna motivera att föredra det franska erbjudandet framför det amerikanska erbjudandet utan att utlösa en ny våg av politisk kritik och misstankar om favorisering, till och med korruption. 

Faktum är att Dassault mycket väl skulle kunna tvingas att koncentrera sina ansträngningar på den indiska flottan och dess anbudsinfordran för 57 flygplan ombord, och på ett eventuellt nytt kontrakt mellan stater för flygvapnet, så att det har 4 skvadroner av Rafale, en per indisk försvarszon.

Faktum kvarstår att, och Dassault vet detta väl, det är en sak att kontraktera med Indien, det är en annan att faktiskt bygga en så komplex enhet som Rafale eller F16V. Indian Court of Accounts hade avslöjat att under förhandlingarna om MMRCA-kontraktet med den statliga industrimannen HAL för monteringen av Rafale i Indien uppskattade den indiske industrimannen timmultiplikatorkoefficienten mellan fransk och indisk arbetskraft till 2,6. Dessutom kan det indiska flygvapnets ansvars- och försäkringskrav vara oförenliga med landets industriella verklighet. Seriefelen hos IAF:s Su-30 MKI monterade i Indien vittnar om detta.

Tyvärr kommer det amerikanska erbjudandets ansiktsattraktion sannolikt inte lämna något utrymme för dessa tekniska överväganden. Och med all sannolikhet kommer Lockheed Martins erbjudande att avbryta det indiska anbudsförfarandet för andra konkurrenter.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna