Vilken framtid för stridsvagnen?

- Annons -

I en intervju som gavs till Association of the US Army, antydde brigadgeneral Ross Coffman, ansvarig för modernisering av stridsfordon, att ersättningen för M1 Abrams-tanken skulle inte nödvändigtvis vara en tank.

Utöver fantasierna om imperialistiska fyrfotar som attackerar Hotts frusna måne, kommer den senaste tekniska utvecklingen sannolikt att modifiera svaret på problemet med stridsvagnen, nämligen att kombinera rörlighet, eldkraft och skydd, i syfte att uppnå en snabb och avgörande effekt i militär manöver.

Det är sant att flera nyligen genomförda engagemang har visat gränserna för användningen av stridsvagnar, särskilt i en stadsmiljö, eller mot organiserade och rutinerade motståndare som kan utnyttja enhetens taktiska svagheter. Sålunda, under det första tjetjenska kriget, skars de ryska T80 som skickades till Grosny bokstavligen i bitar av det tjetjenska infanteriet som placerats högt upp i stadens byggnader, bortom den ryska stridsvagnskanonens maximala höjd. På senare tid, under den första turkiska interventionen i Syrien, förstördes flera Leopard 2-stridsvagnar av syriska rebeller, och utnyttjade avsaknaden av infanteri och den dåliga utbildningen av besättningarna.

- Annons -

Om några i dessa ingrepp såg det planerade slutet av den tunga tanken, visade andra ingrepp att tanken, väl använd, fortsatte att fylla sin funktion med effektivitet. Detta var särskilt fallet med Emirati-kolonnen i Jemen, som på ett briljant sätt använde sina stridsvagnar och infanteri ombord, både i stads- och ökenmiljöer.

Inte mer än att striderna vid Crecy och Agincourt lät dödsstöten för kavalleriet, stridsvagnens bakslag inbjuder strateger och industrimän att anpassa konceptet till verkligheten av modernt engagemang.

Men flera tekniska framsteg kommer sannolikt att ändra karaktären på stridsstridsvagnen. För det första ser vi en förändring av skyddsmedel, från passivt skydd som tillhandahålls av pansar eller reaktivt pansar, till aktivt skydd, upptäcka och avlyssna hot innan de träffar pansarfordonet. Faktum är att behovet av passiv skärmning, som till sin natur är mycket tungt, håller på att försvinna inför lättare och effektivare tekniska lösningar.

- Annons -

För det andra, liksom krigsfartyg eller stridsflygplan, måste stridsvagnen öka sin kapacitet att producera och lagra energi, oavsett om den ska driva de flera datorsystem som den utgör, och för att kraftriktade energivapensom gör sitt framträdande. Till skillnad från en konventionell kanon är ett riktat energivapen mycket mindre begränsat vad gäller eldkapacitet genom att bära ammunition. Dessutom är explosionen av ammunition efter en träff en av huvudorsakerna till effektiv förstörelse av stridsvagnar. 

Slutligen, i logiken för kooperativt engagemang och system av system, utvecklas stridsvagnen mot en drönarkontroll och kooperativ brandenhet. Således integrerar T14 Armata en trådstyrd spaningsdrönare speciellt designad för urbana engagemang, vilket möjliggör kortdistansspaning av rutter och mål. I denna anda tvingar ingenting nu att stridsvagnen begränsas till en enda enhet med hela dess arsenal, och vi kan perfekt föreställa oss drönare som ansvarar för pansarvärnsbrand, såväl som antipersonellskydd, eller till och med uppströms minröjning.

I vilket fall som helst, om stridsvagnens utseende verkligen kan utvecklas under de kommande åren, kommer dess uppdrag och dess huvudsakliga egenskaper med största sannolikhet att förbli desamma, bland dessa stridsvagnens psykologiska makt över motståndaren. Om kraften hos en stridsvagn i morgon inte längre kommer att bedömas utifrån dess massa, tjockleken på dess pansar och diametern på dess gevär, kommer kombinationen av dess eldkraft och dess uppenbara osårbarhet med all säkerhet fortsätta att vara en avgörande faktor i striderna att komma.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna