Spelar Tyskland en ren roll i det europeiska försvaret?

Sedan valet av president Macron har den fransk-tyska länken blivit den drivande kraften i den franska försvarspolitiken, med i synnerhet FCAS-stridsflygplanet och den nya generationens stridsdrönarprogram, MGCS-stridsvagnsprogrammet eller efterföljaren Atlantic och P3C Orion maritima patrull. I den strategiska översynen 2017, liksom i LPM 2019-2025, har Frankrike också inkluderat denna beroendekoppling som en väsentlig del av försvarsinsatsen.

Strategin är faktiskt vettig. Tillsammans kombinerar Frankrike och Tyskland en ekonomisk, demografisk och teknologisk makt, vilket potentiellt kan föra in paret till den mycket exklusiva klubben av de stora världsmakterna. Därmed skulle han utan större ansträngning kunna neutralisera den ryska militärmakten, det största hotet i Europa idag.

Emellertid som avslöjats av Michel Cabirol i en artikel, publicerad i måndags i Tribune, verkar det som om den tyska agendan skiljer sig väsentligt från de gemensamma målen som Frankrike uppfattar. 

Med hänvisning till rapporten från Finistères ställföreträdare Jean-Charles Larsonneur, skulle Tyskland implementera en strategi som syftar till att få militärt, tekniskt och industriellt övertag över en majoritet av europeiska "små länder", för att bli ramnationen för försvarseuropa inom Nato. Denna strategi skulle, enligt rapporten, syfta till att stärka kontrollen av den tyska försvarsindustrin på europeisk nivå, samt att stärka Tysklands centrala roll i Nato.

Samtidigt såg de franska myndigheterna sin rädsla ta form angående strategiskt ömsesidigt beroende, när Merkel meddelade att Tyskland suspenderade vapenexportlicenser till Saudiarabien efter mordet på journalisten Kashogghi. Långt ifrån att bara påverka tysk produktion, den här åtgärden hindrar européer, alltså Frankrike, från att leverera A330 MRTT som beställts av kungariket, liksom dess brittiska, italienska och spanska partners när det gäller leverans av jaktplan. Typhoon. Tyskland drar inte bara med sig sina partner utan att ha bett om någonting, utan det har generat Frankrike, utan även Spanien och Storbritannien inför deras allmänna opinion, genom att uppmana alla europeiska länder att följa dess exempel. Problemet med friheten att exportera utrustning var dock en av de första frågorna som Paris lade upp under diskussionerna kring FCAS, och Berlin var fast besluten att inte hindra franska exportbeslut.

Lägg till detta den politiska försvagningen av Me Merkel i hennes eget land, vilket sätter många initiativ, särskilt angående Försvarseuropa, på is, det krävs inte mycket för att oro över relevansen av den franska ståndpunkten ska uppstå på detta område.

Och med tanke på de argument som framförts förefaller det faktiskt bevisat att Tyskland inte i det fransk-tyska paret har samma övertygelse som Frankrike för byggandet av ett starkt och oberoende försvarseuropa, i motsats till de åtaganden som gjordes av Berlin . 

Med lite facit i hand kan vi bara se att de tyska myndigheterna tillämpar på Frankrike samma strategi som de de alltid har tillämpat i frågor om försvarssamarbete: Att göra sig själva oumbärliga och oundvikliga genom den utlovade ekonomiska volymen, för att få bästa ekonomiska avkastning.

Tyvärr är situationen i dag inte längre den i början av 90-talet och de försämrade internationella relationerna i Europa som på andra håll tillåter oss inte längre att spela den här typen av spel.Problemet idag är inte längre att få de bästa industriella fördelarna från försvarsinvesteringar , men att bygga och samordna en militärmakt som kan skydda kontinenten och unionens och dess medlemmars vitala intressen. 

Det är därför genom att ge ett snabbt, stort och omedelbart svar på Europas försvarsbehov som Frankrike eventuellt kommer att kunna återupprätta en maktbalans som för Tyskland tillbaka till positioner som är mer förenliga med Frankrikes mål. Genom att visa att man kan hitta de nödvändiga resurserna för att ge ett svar på nuvarande hot, samtidigt som man stärker sin försvarsindustri på den europeiska scenen, kommer Frankrike att kunna utveckla sin image i europeiska huvudstäder och börja ena européerna runt sina egna. vision om Försvarseuropa.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna