Lätta pansarfordon, en fransk specialitet

Belgiens försvarsminister Steven Vandeput och hans franska motsvarighet Florence Parly undertecknade ett avtal riktat mot förse de belgiska arméerna med 60 EBRC Jaguar lätta tankar och 382 VBMR Griffon pansarbärare, utrustad med SCORPION-kontrollfältet och informationssystem. För det franska konsortiet bestående av bland annat Nexter, Arquus och Thales är denna order på 1,6 miljarder euro den största från ett europeiskt land till den franska försvarsindustrin sedan 2000 när Grekland beställde 55 mirage2000-5 och nödvändig beväpning för samma belopp.

Om de franska pansarfordonen har haft viss framgång i Europa och runt om i världen de senaste åren, är det i huvudsak kopplat till dess förmåga att producera lätta pansarfordon, vars egenskaper ofta framhävs av de franska arméerna i stridsoperationer.

Således gjorde Daguet-divisionens rörlighet och eldkraft under Operation Desert Storm rykte för VAB, som tillverkades i mer än 5000 1000 enheter, varav 17 10 exporterades till 1 länder, och för den lätta tanken AMXXNUMXRC som beundrades av amerikanerna eftersom den var rörlig och mästerligt manövrerad av besättningarna på XNUMXerUtländska kavalleriregemente av apelsiner.

Detta par var spjutspetsen för de franska styrkorna under operationer i Afghanistan som i Mali, och deras effektivitet var kärnan i de val som gav upphov till deras ersättare, Jaguar pansarspanings- och stridsfordon och pansarfordonflerrollsgriffon , varav de första exemplen kommer nästa år i franska enheter.

Utöver utrustningen har Belgien precis skaffat sig en hel filosofi om landstrid, eftersom franska postulat avviker från dem som traditionellt används av västerländska arméer. Således kombinerar Jaguar, utrustad med ett torn med en 40 mm CTAS 40 kanon med 180 projektiler, en 7,62 telemanövrerad maskingevär och en ledad utskjutare för 2 MMP pansarvärnsmissiler, en betydande eldkraft, även mot tunga pansarfordon tack vare pansarvärnsmissiler med en räckvidd på mer än 5 km, och mycket hög rörlighet, med sitt 6×6-chassi och sin 500 HP-motor för 25 ton i stridsförhållanden. VBMR är baserad på samma logik, med ett 12,7 mm teleopererat torn, 2 7,62 mm maskingevär och inre utrymme för att transportera 9 beväpnade soldater under förhållanden med mycket förbättrad komfort jämfört med VAB.

Där amerikansk eller tysk design framför allt förlitar sig på betydande rustningar och stark eldkraft, betonar franska modeller rörlighet och manöver. Denna filosofi var också kärnan i designen av CAESAR självgående pistol som visade enorma kvaliteter i Irak, i sin förmåga att skjuta långt och snabbt, och framför allt att mycket snabbt kunna lämna skjutzonen. 

Slutligen, alla dessa modeller, inklusive pansarinfanteristridsfordonet som redan är i tjänst i de franska arméerna, och som beställts av Qatar i 490 exempel, är lufttransporterbara med ett flygplan i kategorin A400M, ett flygplan som kan föra dessa pansarfordon 6000 XNUMX km bort och placera dem så nära ingreppszonen som möjligt.

Som ett resultat av 40 års externa operationer av de franska arméerna är franska lätta pansarfordon ett riktmärke på fältet, och denna egenskap, liksom närheten till engagemang och de belgiska arméernas afrikanska erfarenhet, förklarar valet av våra grannar.

Men om VBCI, CAESAR, EBRC och VBMR idag perfekt uppfyller specifikationerna för projektionsstyrkor, riskerar de att sakna skydd i händelse av högintensiv konflikt, kännetecknad av intensiv användning av artilleri och vapen. Med återuppkomsten av hot i öst kommer det att bli nödvändigt att snabbt distribuera hårddöda och mjuka dödande enheter som planeras som en del av efterföljande modernisering, samt att stärka självförsvarskapaciteten inför lufthot.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna