Spanien ökar pressen för att gå med i FCAS

- Annons -

Uppenbarligen har Spanien inte för avsikt att vara nöjd med sin ställning som observatör av den inledande fasen av det fransk-tyska FCAS-programmet. Faktum är att den nya spanska försvarsministern, Margarita Robles, skickade ett brev till Me Parly som Me von der Leyen, frågade sina motsvarigheter att integrera Spanien i denna inledande fas, för att få tillgång till känslig information och få inflytande när det gäller att definiera projektets strategiska egenskaper.

En 4,7 % aktieägare i Airbus och partner i Eurofighter-konsortiet, Madrid anser sig vara helt legitimt att ansluta sig till den första duon, på grund av dess tekniska och industriella kompetens, men också genom att väga upp nästa ersättare av dess F18.

Den spanska ansökan skulle ha fördelaktiga aspekter, särskilt FCAS:s berättigande till europeiska fonder, vilket kräver minst tre europeiska aktörer. Dessutom skulle detta gynna alternativet Typhoon att ersätta de spanska F18:orna, till Berlins stora belåtenhet.

- Annons -

Men på den franska sidan är det helt annorlunda. Faktum är att FCAS är en del av ett globalt fransk-tyskt industriellt samarbete och delningsprogram. Tyskland har den dominerande ställningen när det gäller EuroMale-programmet och MGCS nya generationens stridsvagnsprogram, Frankrike har den dominerande ställningen för sin flygindustri i FCAS-programmet. Integreringen av en ny aktör kommer med nödvändighet att ske på bekostnad av den franska industrin, både vad gäller FoU och industridelning. 

Men Paris kommer att ha stora svårigheter att motivera motståndet mot den spanska kandidaturen, efter att ha vägt den belgiska industrins deltagande i projektet om den skulle välja Rafale att ersätta sina F16:or. Det är desto mer synd att Paris, enligt rapporter från belgiska medier, inte skulle ha spelat ut det franska kandidatkortet fullt ut, i synnerhet genom att inte tillhandahålla de faktauppgifter som är väsentliga för beslutsfattandet för de belgiska myndigheterna.

Oavsett vilket är den spanska kandidaturen symptomatisk för vad som kommer att hända de kommande åren. Belgien har redan meddelat att man har avsatt en budget på 369 miljoner euro för att delta i projektet. Italiensk industri är också på gång. Det är troligt att andra länder, som Finland, Danmark eller Nederländerna, kommer att försöka gå med i projektet. Grekland skulle, trots sina begränsade resurser, vara en potentiell kandidat för FCAS, att ersätta sina F16:or och Mirage 2000. Slutligen kommer Sverige och Storbritannien, med en kraftfull flygindustri, inte att misslyckas med att designa sina egna versioner. 6:e generationens jaktplan och framtidens stridssystem, om dörrarna till FCAS skulle förbli stängda.

- Annons -

Faktum är att FCAS-projektet, som det är utformat idag, innehåller samma metastaser som de som födde Rafale, Typhoon och Gripen, även om exportmarknaden 2040 kommer att bli ännu mer konkurrenskraftig, med kinesiska, ryska, japanska och kanske turkiska och koreanska lösningar.

FCAS kan bli pelaren i uppbyggnaden av en stark europeisk försvarsindustri och ledare i världen, vi behöver fortfarande dra lärdom av tidigare misslyckanden, och sluta vilja ha samarbetsprogram, för att definiera program som stödjer arméer lika mycket som industriell delning.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna