Kinzhal, S500, T14, Su57... År 2025 kan Ryssland få militärt tekniskt övertag över Europa

Selon TASS-byrån, kommer Su-57-jaktplanet att utrustas med en missil med prestanda jämförbara med Kinjal-hypersoniska missilen. Detta är ytterligare ett bevis på den ryska försvarsindustrins dynamik och den växande klyftan som den ökar med västerländsk industri. 

Sedan början av 2018, och tillkännagivandena som gjordes av president Putin under presidentkampanjen angående nya vapensystem utvecklade av den ryska vapenindustrin, har tillkännagivandena mångdubblats, till den grad att de hotar vad alla europeiska huvudstäder tog och fortfarande tar för givet. : västerländska arméers tekniska överlägsenhet.

Under denna konferens presenterade den ryske presidenten flera vapensystem under utveckling: Kinjal hypersoniska missil, Status-6 Kanyon transoceaniska drönartorped, Burevestnik kärnkraftsdrivna kryssningsmissil, Sarmat interkontinentala strategiska missil och hypersoniska segelflygplanet Avangard.

Konstnärens intryck av det ryska Avangard hypersoniska segelflygplanet Defense Analysis | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
konstnärens intryck av Avangard hypersoniska segelflygplan

Tillkännagivandena hade effekten av ett hammarslag i väst, men tvivel kvarstod om verkligheten av denna utveckling och deras tidtabeller. Sedan dess har saker och ting blivit mycket tydligare:

 • Kinjal hypersonisk missil, som når mach 6 och en räckvidd på mer än 2000 km, är redan i drift. Den bärs av speciellt modifierade Mig31:or och kommer snart att anpassas för Tu22M3M marina strategiska bombplan. Med en sådan räckvidd kan Kinjal nå alla Natos strategiska noder öster om London-Paris-axeln, utan att transportören behöver penetrera det europeiska luftrummet.
 • Kryssningsmissilen Burevestnik, som kan flyga med hög överljudshastighet över ett avstånd som överstiger jordens omkrets, har också tagits i bruk, enligt en analys av de lagar som utfärdades i somras i Ryssland.
 • Avangards hypersoniska glidflygplan är planerat att tas i bruk under 2019. Detta segelflygplan behåller en mycket betydande kapacitet att manövrera i den atmosfäriska återinträdesfasen i hypersonisk hastighet, vilket gör det både mycket exakt och mycket svårt att fånga upp.
 • SARMAT ICBM-missilen kommer att tas i bruk 2021 och kommer gradvis att ersätta SATAN-missilerna.
 • Statusen för Kanyon drönartorpeden förblir mer konfidentiell, men viss information tyder på att tester redan har påbörjats och att driftsättning är planerad före 2025.
poseidon försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
animering av lanseringen av Drönartorpeden Poseidon / Kanyon

Utöver dessa strategiska vapen, som kan bära en kärnladdning, finns det många konventionella vapen som, även om de inte diskuteras av president Putin, avsevärt kommer att stärka den ryska militära kapaciteten, inklusive:

 • S-500 luftvärns- och anti-missilsystemet, som initialt kommer att ersätta S-300 i deras anti-ballistiska uppdrag, förstärker sedan S400 över hela luftvärnet och får tillgång till förnekelsespektrum
 • Zircon hypersonisk anti-skeppsmissil, vars tester från sjö- och undervattensplattformar kommer att börja 2019
 • Luft-till-luft-missilen R37M med en räckvidd på 300 km, designad för att eliminera Natos tankfartyg och Awacs, kommer att börja användas redan 2019
 • Stridstanken T14 Armata, vars första exempel kommer att anlända till ryska enheter 2019
 • "57:e generationen" Su5-jaktplanet, som kommer att tas i bruk från 2020
 • Perevest laser anti-drone skyddssystem, redan i drift
 • Den tunga stridsdrönaren Okhotnik, vars första flygning kommer att äga rum 2019

Slutligen, många nya generationers utrustning med kraftigt utökad prestanda är eller kommer mycket snart att tas i bruk, såsom SOSSN kortdistans luftvärnsförsvarssystem, Poliment-redut marinområdesförsvar och tillträdesförnekande, det självgående artilleriet 2S35 Koalitsya systemet, eller ubåtarna Iassen och Lada. 

Det ryska SOSSN SA24 luftvärnsförsvarssystemet för kort räckvidd som kommer att ersätta SA13 Gopher-systemet Försvarsanalyser | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
Närförsvarssystemet SOSSN

All denna utrustning har jämförbar prestanda, eller till och med, för vissa, överlägsen den bästa utrustningen i drift eller snart i drift i västerländska arméer. Andra program är under utveckling, såsom den nya generationens strategiska bombplan PAK-FA, en höghastighetsstridshelikopter, en 2,2 petaflop mobil superdator, och de hypotetiska korta och vertikala stridsflygplanen för landning och start och hypersoniska jagare.

Ibruktagandet av denna utrustning kommer uppenbarligen att ske gradvis, och de ryska styrkorna kommer att förbli utrustade under lång tid med mycket till stor del moderniserade versioner av vapensystem som ärvts från sovjettiden, såsom Su30/34/35-stridsflygplanen och T72B3M-stridsvagnarna , T90M, luftvärnssystemen TOR, BUK och S300/400 eller ubåtarna på 636.3 Kilo. 

Ryska T90M försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Stridsflygplan
T90M stridsvagn som levereras till ryska styrkor

Men ibruktagandet av dessa nya system, även i ett litet antal, kommer för första gången sedan MIG15:s uppträdande på koreanska himlar att ge ryska styrkor tekniskt övertag över västerländska styrkor, och särskilt över de europeiska styrkorna, som i dag förblir begränsad av en bristande ekonomisk vision hos makthavarna.

Rysslands styrka på detta område, bortom en stark politisk vilja, även i magra tider (som mellan 2013 och 2017 när oljefatet var mindre än 40 dollar), bygger på en pragmatisk och redundant drift av majoriteten av utrustningen i drift och i produktion (Su30 vs Su35, T14 vs T90M, S500 vs S400 etc.), små serieproduktion avsedd att utvärdera utrustningens funktionella prestanda, och plattsättning av program, för att jämna ut tekniska störningar.

Detta är hur Ryssland, trots att dess BNP är 30 % lägre än Frankrikes, lyckas matcha och till och med överträffa, till 2025, Europeiska unionens militära makt, både ur teknisk synvinkel och operativ.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna