Hur ska man svara på Ukrainas uppmaningar mot Ryssland?

I flera veckor, även innan avsnittet av Ukrainska fartyg bordade manu militari av den ryska flottani Kershsundet fortsätter de ukrainska myndigheterna att varna för den mycket anmärkningsvärda förstärkningen av ryska styrkor som är utplacerade vid dess gräns, som i Azovska sjön, väcker rädsla för militär interventionsyftar till att säkerställa territoriell kontinuitet mellan Ryssland, Donbass och Krim.

Bland argumenten som framförts av ukrainarna finns den senaste konstitutionen av en ny pansardivisionstark av två stridsvagnsregementen och två mekaniserade infanteriregementen, placerade vid den ukrainska gränsen i norra Donbass, och presenterar egenskaperna hos en stark operativ förberedelse. Å andra sidan, onormala koncentrationer av pansarfordon, i synnerhet moderniserade T62 och T64 tankar, även massivt anställd av separatisterna i Donbass, upptäcktes av satellitbilder. På sjösidan var Svartahavsflottan synligt prioritet när det gäller marin utrustning, efter att ha mottagit denna en ny lätt fregatt av Grigorovitch-klassen, nya beväpnade patrullbåtar och en ny ubåt av Kilo-klassen. Under 2019 kommer insatsen att upprätthållas, med leverans av 12 nya byggnader, 6 stridsfartyg och 6 stödfartyg till denna flotta. Observera att beväpnade patruller också var tillfälligt överförd från Kaspiska flottan, till Svarta havet och placerad i Azovsjön.

Å andra sidan har ryska styrkor mycket avsevärt stärkt försvarskapaciteten som är utplacerad på Krim, med idrifttagandet av en nya S-400-regementet, kustbatterier och förstärkning av lufttillgångar permanent utplacerade på halvön, särskilt ett Su30-regemente och ett Su24.

Vidare fruktar de ukrainska myndigheterna att den betydande försvagningen av europeiska regeringar, mellan gulväst-krisen i Frankrike, svårigheterna med Brexit i Storbritannien, och försvagningen av den tyska förbundskanslern, samt gissningar om samverkan mellan president Trump och Ryssland, ReK uppmuntrar inte Ryssland att vidta åtgärder inför vintern, med vetskapen om att många europeiska länder, inklusive Ukraina, förblir särskilt beroende av rysk gas under denna period.

Slutligen har vissa analytiker påpekat den betydande nedgången i president Putins popularitet, som lägst sedan starten av interventionen i Ukraina, kopplad till den impopulära pensionsreformen, uppmuntrar inte den ryske presidenten att remobilisera landet via en militär intervention symbolisk.

Även om dessa argument utan tvekan har tyngd, kan vi inte heller utesluta närheten till presidentvalet i Ukraina. Eftersom den avgående presidenten Porosjenko inte ges favoriter på grund av hans höga impopularitet, kan tesen om manipulation av information i syfte att påskynda händelser, för att remobilisera landet och eventuellt skjuta upp valet inte uteslutas, även om det är osannolikt att det ukrainska valet kommer att ta till makten en regering som är gynnsam för ryska positioner.

Faktum kvarstår att det finns, i Europa som i USA, rädslan för att se Ukraina tvinga sina allierades handatt konfrontera Ryssland, höja en överhängande risk för konflikt, eller till och med provocera den. Denna teori är dock mycket osannolik. Fram tills nu har västerlandets stöd för den ukrainska saken alltid varit mycket lägre än de ukrainska myndigheternas förväntningar, och majoriteten av ukrainare, även om de till en början var mycket gynnsamma för Europeiska unionen, anser nu att inget betydande bistånd kommer att komma från väst. i händelse av konflikt med Ryssland. Det är också därför som landet har gjort en betydande ansträngning för att stärka sin militära makt sedan 2014, och den ukrainska armén i slutet av 2018 har inte längre mycket gemensamt med den som från början var tvungen att dra sig tillbaka till Donbass. . Som sagt, på den ryska sidan har utvecklingen också varit mycket betydande, så att maktbalansen i dag fortfarande är mycket till förmån för den senare.

De europeiska huvudstädernas ställning, särskilt Frankrike och Tyskland, är fokuserad på tillämpningen av Minsk II-avtalen, och på hoppet om att de ekonomiska sanktioner som införts mot Ryssland kommer att räcka för att begränsa landet, är inte längre kopplad till verkligheten. Faktum är att om Europa vill förhindra att en storkonflikt bryter ut på europeisk mark, måste det ändra sin strategi, och det snabbt.

Bland de europeiska alternativen verkar utplaceringen av en interpositionsstyrka under europeiskt befäl (och inte Nato) den överlägset mest sannolika för att frysa situationen och förhindra en katastrofal brand. Denna styrka skulle inte bara hindra de krigförande styrkorna från att komma i kontakt, utan skulle begränsa kapaciteten för förflyttning av trupper och utrustning på båda sidor. 

Hur som helst kommer utvecklingen av situationen i Ukraina säkert att bero på européernas agerande, eller brist på handling. Vi kommer inte att kunna ta vår tillflykt, som var fallet med Bosnien eller Krim, bakom argumentet om överraskning.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna