Det ryska flygvapnet tog emot 48 nya jaktplan 2018

Som ofta är fallet i början av året är det dags att göra en inventering, och resultaten från den ryska flygförsvarsindustrin är smickrande. Under året kommer ryska styrkor att ha tagit emot 14 Su-30SM multifunktionsjaktplan, 14 Su-34 attackjaktplan, 10 Su-35S flerfunktionsflygplan och 10 Yak-light attack- och träningsjaktplan 130. Till dessa 48 nya enheter, läggs till moderniseringen av 8 Su-27 SM3 stridsflygplan och ett obestämt antal Mig-31BM och Mig31K interceptorer, varvid den senare modifieras för att bära Kinjhal hypersonisk missil.

När det gäller den strategiska bombplansflottan påbörjades arbetet i år med moderniseringen av 35 till 60 överljudsbombplan med lång räckvidd Tu-22M3M Backfire, konstruktionen av 10 nya Tu-160 Blackjack strategiska bombplan till M2-standard, varvid den befintliga flottan gradvis förs till M standard.

Med resultatet av denna moderniseringsfas, som kommer att avslutas 2020 med det tioåriga investeringsprogrammet (eller GPV på ryska) 2011-2020, kommer de ryska flyg- och marinstyrkorna att ha en modern utrustningsgrad på 80 %. En anmärkningsvärd takt för ett land vars BNP ligger kvar på samma nivå som Italien och som inte har offrat siffror för sin modernisering. År 2020 kommer alltså det ryska flygvapnet att ställa in 1200 900 jaktplan och interceptorer, varav mer än 2 kommer att betraktas som moderna eller moderniserade. Detta är nästan dubbelt så många flygplan som de brittiska, franska, tyska, italienska och spanska flygvapnen tillsammans, dessa länder har tillsammans en BNP 7 gånger högre än Ryssland, och har dessutom inte en flotta av bombplan.

Siffrorna är som sådana väsentligt jämförbara när vi studerar anskaffning och modernisering av pansarfordon, artillerisystem, luftvärnssystem eller helikoptrar. Endast marinen är mer balanserad, med ryska varv som kämpar för att producera fartyg med ett tonnage över 2000 ton. 

Oavsett vilket visar Ryssland inga tecken på svaghet i sin beslutsamhet att modernisera och stärka sina försvarsverktyg. När klyftan fortsätter att öka mellan rysk och europeisk militärmakt kommer beroendet av amerikanskt skydd att växa, även om USA för sin del måste koncentrera en allt större del av sina resurser för att hålla tillbaka den kinesiska militärmakten. En dikotomi att tänka på i dessa tider av social oro...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna