De kinesiska väpnade styrkorna tränar för att optimera användningen av sin nya utrustning

I decennier kunde västerländska styrkor motverka styrkan i den kinesiska folkets befrielsearmé, tack vare mycket effektivare utrustning, bättre utbildad personal och mer avancerade doktriner. 

Under de senaste åren har Peking gjort betydande ansträngningar för att fylla dessa tekniska luckor, och ny utrustning som tekniskt sett mycket liknar västerländsk utrustning är nu i tjänst i PLA. 

Samtidigt har de kinesiska militära myndigheterna genomfört en omfattande reform för att ersätta den överflödiga värnpliktsarmén med en till stor del professionaliserad armé. Och helt naturligt har den kinesiska militärens utbildningsnivå fortsatt att förbättra, nått eller till och med överträffat i vissa fall västerländska styrkor.

Allt som återstår för västerlänningar är därför deras stridserfarenhet, och deras doktrinära framsteg, att hoppas kunna motarbeta en kinesisk militär styrka, som, även reducerad, fortfarande behåller siffrornas makt.

Men sedan förra året har flera publikationer visat att generalstaben för de kinesiska arméerna har lanserat ett flertal initiativ som syftar till att fylla denna lucka, i ett överraskande publicerat tillvägagångssätt. Så, den officiella webbplatsen för den kinesiska armén publicerade en artikelbeskriver i stora termer, en övning som hölls 2018, där man ställde element med PLA:s modernaste utrustning, såsom stridsvagnen Typ 99A, mot "klassiska" enheter, och hur de sistnämnda lyckades ta överhanden, på grund av olämplig taktik från moderna enheter. 

Och artikeln drar slutsatsen att APL är engagerad i en omfattande reflektion som syftar till att studera, testa och validera taktik som gör att den kan dra fördel av prestandan hos denna nya utrustning. En liknande artikel publicerad för två veckor sedan visade hur befälhavare för luftstridsenheter uppmuntrades att utveckla ny taktik i ett liknande tillvägagångssätt.

Långt ifrån propagandans traditionella bravader visar dessa artiklar ett framgångsrikt förhållningssätt till förbättring och innovation, baserat på unga och vågade enhetsbefäl, såväl som en dynamik av övervakat experimenterande.

Uppenbarligen har PLA gjort betydande ansträngningar för att uppnå en mycket hög prestandanivå, och idag saknar den bara stridserfarenhet för att fullända sina förmågor. Det är också troligt att Taiwan, i motsats till vad många tror, ​​inte är det första "offret" för denna maktökning. I själva verket skulle en medelintensiv konflikt, som det ryska engagemanget i Syrien eller Donbass, vara av stort intresse för att fullborda härdningen av de kinesiska styrkorna, medan militära insatser mot Taiwan skulle vara till stor nytta att se en intervention från Förenta sida Stater. Därför skulle det inte vara förvånande, under de kommande månaderna eller åren, att se Kina initiera kontrollerade militära aktioner, vare sig i Afrika eller i Asien. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna