Frankrike stöder Cypern mot Turkiet

I samband med toppmötet i Sydeuropa, eller MED7, som hölls i den cypriotiska huvudstaden Nicosia den 29 januari, förklarade president Macron att Frankrike stödde cypriotisk suveränitetoch försäkrade president Anastasiades inte bara om solidaritet utan för Frankrikes stöd i denna fråga, särskilt gentemot Turkiet.

Denna deklaration kommer i en spänd situation, medan öns myndigheter har genomfört undervattensutforskningar i syfte att hitta och exploatera betydande reserver av naturgas, belägna i landets vatten. Exploateringen ifrågasattes i stor utsträckning av Turkiet, som anser att det skulle vara ett fördrivande av invånarna i den turkiska delen av ön.

Cypern är fortfarande ett av de viktigaste spänningsområdena i Europa, mellan den turkiska armén och de cypriotiska och grekiska arméerna. Separationen mellan de två delarna av ön, som kallas den gröna remsan, säkerställs av en FN-interpositionsstyrka.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna