De första konsekvenserna av frisläppandet av INF-fördraget avslöjas

Knappt var president Trumps beslut, dessutom ivrigt väntat, att dra tillbaka Förenta staterna från INF-fördraget, och det lika omedelbara svaret från Moskva att göra detsamma, än de första förklaringarna och tillkännagivandena, som visade att denna slutsats var allt annat än en överraskning .

Å ena sidan är det traditionella utbytet av artighet mellan de två lägren, var och en överväldigande den andra för detta misslyckande. På den amerikanska sidan fortsätter vi att skylla ryssland om Novator-systemet, men också för att väcka anklagelser eller misstankar om andra system, som anses vara i strid med fördraget, såsom Iskander-systemet. På den ryska sidan är vi inte utelämnade och anklagar också Förenta staterna i strid med fördraget i 20 år, och att redan utveckla vapensystem som överskrider gränsen på 500 km, förbjudet i fördraget.

Men det är framför allt tillkännagivandena om utvecklingen av nya vapensystem som visar att allt detta i stort sett var efterlängtat. På den ryska sidan, förutom Novator, har bosatt Putin auktoriserat försvarsministern att utveckla hypersoniska mellandistans ballistiska system (1000 till 5000 km). Saken är långt ifrån utom räckhåll för ryska ingenjörer, Kinjal hypersoniska luftburna ballistiska missil, som släpptes från Mig-31, härledd från mark-till-jord Iskander-systemet. Det kommer därför bara att ta mycket kort tid för rysk industri att designa och producera sådana system, som kan träffa hela Europa.

Dessutom låter detta tillbakadragande som tillskrivs amerikanerna, på den ryska sidan, som en bekräftelse av USA:s och NATO:s fientliga avsikter gentemot landet, och en ny start på en kapprustning som redan är började för 10 år sedan.

Sålunda, under samma möte som sändes av ryska kanaler, mellan president Putin, utrikesminister Lavrov och försvarsminister Shoigu, bekräftade den sistnämnde för presidenten att Poseidon strategiska drönartorpedsystem(även känd under koden Stratus-6), hade slutfört sina tester.

Natos ovillkorliga anpassning bakom den amerikanska allierade, även om det inte är förvånande, är ändå problematisk. I själva verket placerar detta de facto europeiska länder på en linje som är identisk med USA, utan att ha de tekniska medlen. Faktum är att inget europeiskt land för närvarande utvecklar ett kort- och medeldistansprogram för ballistiska missiler, samtidigt som det uppmanar Ryssland att formalisera utvecklingen och utplaceringen av sina egna system. Medan Europa försöker gå mot större hänsyn till sitt eget försvar, kommer detta Nato-meddelande i själva verket att öka de europeiska ländernas beroende av USA:s skydd och teknologi. En mer nyanserad ståndpunkt för alliansen, eller dess europeiska medlemmar, skulle ha gjort det möjligt att flytta problemet med ballistiska missiler av denna typ till teatrar där de redan är problematiska, som i Mellanöstern och Asien.

Utan att visa självbelåtenhet eller närsynthet gentemot den ryska ståndpunkten och det verkliga hot som den utgör mot EU:s östra flank, skulle Europa göra klokt i att ta avstånd från alla initiativ för utplacering av denna typ av missiler från amerikanska styrkor på dess territorium, samtidigt som det öppnar en Europa-Ryssland förhandlingskanal, för ett INF-Europa-fördrag baserat på den europeiska teatern, som till exempel förlitar sig på franska avskräckningsförmåga, se brittiska.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna