Tysklands eliminering av F35 går illa med Nato

Uppenbarligen passar inte Tysklands beslut att inte behålla F35 som kandidat för att ersätta dess 90 Tornado alls Nato. I alla fall är det meningen med många deklarationer och publikationer mer eller mindre officiellt, i förhållande till alliansen.

Bland kritiken riktad till den tyska regeringen, att försvaga alliansen genom att välja en enhet som kommer att vara "föråldrad" inom tio år, "skillnaden i prestanda mellan Typhoon och F35”, och eventuellt övergivande av kapaciteten att bära B61-atombomben. Vi kan därför få en uppfattning om den press som läggs på belgiska tjänstemän för valet av flygplanet för att ersätta dess F16, och vi är inte förvånade över att den tyska regeringen utpekas för att gynna sin industri (framför den amerikanska industrin?), liksom den franska regeringen, misstänkt för att ligga bakom detta beslut. Det är sant att Frankrike alltid har haft ett enormt inflytande på Tyskland när det gäller försvaret...

Särskilt eftersom vart och ett av dessa argument är till stor del tveksamt. Alltså Typhoon kommer att ha, som Rafale, en moderniseringsplan integrerad i FCAS-programmet, för att bibehålla dess operativa förmåga. Det är också intressant att notera att det verkar som att Tyskland överväger att tillhandahålla en del av sina Typhoon avancerad störning och elektronisk krigföring. Ur prestationssynpunkt är Typhoon har absolut inget att avundas på F35, med hastighet, tak, manövrerbarhet, räckvidd och nyttolastkapacitet överlägsen det amerikanska planet. Det återstår kärnkraftskapacitet, som återstår att åtgärda. Men vi kan tycka att det senaste försvarsavtalet mellan Frankrike och Tyskland öppnar möjligheter i denna riktning.

Slutligen, och detta är inte neutralt, utan genom att beställa Typhoon och inte F35 kommer Tyskland att dra nytta av en budgetavkastning som överstiger 75 % av de investerade beloppen. En viktig parameter då den tyska tillväxten, prognosen för 2019 på 1,1 %, verkar visa svaghetstecken.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna