Turkiska S-400, den eviga förnyelsen

Spänningarna mellan Washington och Ankara på grund av Turkiets förvärv av S-400-systemen är återigen mycket höga efter att Turkiet inte lyckats nå en överenskommelse med USA om att förvärva Patriot PAC-systemet.3. Enligt de turkiska myndigheterna kunde ingen överenskommelse nås med USA, vare sig om priset, industriell kompensation eller tekniköverföring.

Och som för 6 månader sedan, Amerikanska myndigheter visar sina muskler, för att försöka böja de turkiska positionerna genom att i sin tur hota landets utträde från F-35-programmet, begränsningar av försäljningen av försvarsutrustning eller ekonomiska repressalier, det exakta svaret på hoten i slutet av 2018, innan Ankara öppnar förhandlingar om förvärvet av Patriot igen.

På den turkiska sidan har situationen å andra sidan synbart utvecklats. President Erdogan har haft tid att befästa sina positioner. Å ena sidan har S-400-kontraktet trätt i kraft och de första leveranserna väntas i mitten av detta år. Enligt ryska myndigheter kommer hela kontraktet att genomföras under 2019, men denna information återstår att bekräfta.

Dessutom, inför USA:s oförsonlighet, sa president Erdogan att han var redo att göra det överväga förvärvet av S-500, det nya ryska luftvärns- och antimissilförsvarssystemet, vars igångsättning är planerad till 2020. Slutligen har turkisk industri haft sex månader på sig att förbereda sig för ett potentiellt utträde ur F-6-programmet, från samma som flygvapnet och försvarsdepartementet. Som sådan kan vi lätt föreställa oss att, om Turkiet säger att det är redo att förvärva S-35-systemen och Ryssland inte har några invändningar, är det ett perfekt alternativ att ersätta F500 med Su-35. 

De närmaste veckorna kommer därför att vara avgörande inte bara för framtiden för det industriella försvarssamarbetet mellan USA och Turkiet, utan för att Turkiet ska bibehållas i Nato, en verklighet som tappar mer för varje dag.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna