Artificiell intelligens i strid, alla förbereda sig för det

Artificiell intelligens representerar idag ett slags Holy Grail för utvecklingen av försvarsteknologier. Oavsett om det handlar om förutsägbart underhåll, för styrning av land-, sjö- eller luftsystem eller för att upptäcka, identifiera och klassificera mål för att välja målet med den högsta potentialen i en missil, har alla staber inlett ett lopp. i detta område. En situation som påminner om de tekniska tävlingarna på 40- och 50-talet inom kärn- eller missilfälten.

Detta är fallet med Skyborg-programmet, från det amerikanska flygvapnets laboratorier, som utvecklas en AI för att bäst styra en allierad stridsdrönare av ett stridsflygplan, och anpassa sig till pilotens förväntningar, eller till och med förutse dem.

För tillfället är ingenjörer noga med att separera designen av dödliga drönare och robotar från artificiell intelligens och beslutsfattande program som delegerats till maskinen. Men det innebär att å ena sidan utveckla en kärnvapenbomb och å andra sidan en interkontinental missil, och att vara övertygad om att frestelsen att koppla ihop de två systemen aldrig kommer att uppstå.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna