Den hypersoniska missilen Zirkon testades i år från ett fregat

Enligt den officiella ryska nyhetsbyrån Tass kommer den nya fregatten Admiral Gorshkov från 22350-projektet att utföra i år den första marinlanseringen av den nya hypersoniska missilen från Zirkonoch bekräftar därmed att den nya missilen kan distribueras från vertikala silor avsedda för Kalibr marin kryssningsmissil eller P800 Onyx anti-ship missil. 

Den nya missilen, som kan nå Mach 9 för en räckvidd på över 1000 km, kommer att tas i bruk under de första åren av 2020-talet och kommer att utrusta både ytfartyg till ytan som fregatterna Gorchkov och Grigorovich eller Lider-förstörare. som korvetter utrustade för att bära Kalibr-missilen, såsom Buyan-M, samt attackera ubåtar, kärnvapen såväl som konventionella.

Men för tillfället vet vi fortfarande inte hur missilen, som kan rikta in sig på sjö- och landmål, faktiskt kommer att riktas. I själva verket genererar hypersoniska hastigheter en sådan frigöring av värme på frontdelarna att det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att installera en sökare där, vare sig det är radar eller elektrooptisk, det termiska skyddet av missilen blockerar alla elektromagnetiska vågformer. Dessutom, när hastigheten överstiger mach 7/8, bildas en plasma på framsidan av missilen, som i sig är mycket dåligt genomsläpplig för EM-vågor. 

Kina verkar ha löst problemet, åtminstone delvis, med sina ballistiska anti-fartygsmissiler genom att rikta missilen med hjälp av en satellit som skulle korrigera missilens bana genom att kommunicera med den bakifrån. Men detta tillvägagångssätt kräver att man har en lämplig satellit i den bakre mottagningskonen på missilen och att man har exakt information om målets position, vilket är långt ifrån uppenbart när det gäller marina mål. Dessutom tvingar detta in missilen i en ballistisk bana, samma som antiballistiska missiler som THAAD, SM3/6 eller Aster30Block1 är designade mot. 

Andra tekniska lösningar kan emellertid övervägas för att övervinna detta problem och tillåta en hypersonisk missil att rikta sig exakt och autonomt mot ett marint mål, även ett mycket avlägset sådant, genom att följa en flygbana som gör ABM-missiler inoperativa. Detta tillvägagångssätt kommer att bli föremål för en framtida artikel.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna