Tyskland minskar ökningen av försvarsbudgeten

Lider de tyska myndigheterna av schizofreni?

I vilket fall som helst är det denna fråga vi kan ställa oss själva när vi knappt två dagar efter att ha föreslagit utformningen och användningen av ett europeiskt hangarfartyg och återigen har lagt fram hypotesen om att Frankrike "övergav sitt säte som permanent medlem från FN: s säkerhetsråd, till förmån för Europa, nu tillkännager de att försvarsbudgeten för 2019 äntligen kommer att vara 43,2 miljarder euro och inte 47,2 miljarder euro som planerat, och meddelade vid flera tillfällen, särskilt vid det senaste Natotoppmötet som krävdes i flera månader av finansminister Olaf Scholtz, medlem av SPD. Dessutom verkar målet för en budget på 55 miljarder euro och 1,5% av den tyska BNP 2025, mer än någonsin, äventyras.

Om vi, fransmän, ser detta som en oförenlig dikotomi, förblir det ändå helt logiskt i den tyska inställningen till europeisk politik och försvarspolitik. I båda fallen rör de tyska myndigheternas primära oro inte möjligheten av en militär risk eller konsolideringen av den europeiska strategiska autonomin, utan stödet från den egna allmänna opinionen med de uttalanden som gjorts och den snabba förstärkningen av Tysklands ställning medan landet fortfarande i dag är i en ekonomisk och socialt stark position i Europa.

Således, genom att rakt på sak avfärda president E. Macrons förslag om den politiska och sociala förvaltningen av Europa, och ett ramverk för skuldmutualisering, en idé mycket inspirerad av den plan som föreslogs av T. Breton 2016, och som redan hade tacklats utan ceremonier av Tyskland, såväl som Nederländerna och de skandinaviska länderna, Tysklands förbundskansler A. Merkel, som tar upp förslagen från den nya ledaren för CDU, ger framför allt garantier till hennes allmänna opinion, inga av dessa förslag har inte haft den minsta chansen att få folkligt stöd i Tyskland.

Att föreslå projekt som det europeiska hangarfartyget eller det europeiska högkvarteret för säkerhetsrådet är å andra sidan direkt utformat för att undergräva eventuellt franskt ledarskap i frågor om europeiskt försvar, även om Tyskland hävdar denna status. Offentligt stöd för principen om en europeisk armé som den franske presidenten föreslagit av den tyske förbundskanslern är också smart, med vetskapen om att skapandet av en sådan armé skulle kräva långa utvecklingar och svåra förhandlingar i Europeiska unionen i dag.

Men framför allt strävar Tyskland efter att göra det bästa av sitt nuvarande ledarskap i EU, med vetskapen om att detta sannolikt snabbt kommer att urholkas under de kommande åren. Å ena sidan verkar åren av ihållande tillväxt nu vara ett minne blott. I slutet av januari sänkte finansministeriet tillväxtprognoserna för 2019 till bara 1 %, mot bakgrund av Brexit, osäkerhet kring kinesisk efterfrågan och ekonomiska spänningar kopplade till nya bilregler, för att inte tala om de oberäkneliga reaktionerna från den amerikanske presidenten . Som sådan är OECD:s och Världsbankens prognoser på medellång sikt inte längre optimistiska, med en genomsnittlig tillväxt under de kommande 10 åren som inte överstiger 1 % per år.

Men den verkliga ekonomiska och sociala bomben som hotar Tyskland är dess demografi. Den betydande och kontinuerliga nedgången i födelsetalen under de senaste 30 åren i landet har skapat en mer än problematisk situation. Redan idag representerar unga arbetstagare som börjar arbeta endast 87 % av pensionsavgångarna. År 2025 kommer denna siffra att sjunka till 65 %, under 50 % 2030. Med andra ord kommer 2 seniorer att gå i pension medan endast en ung person kommer in i arbetslivet. 

Kort- och medellångsiktiga lösningar på detta problem, såsom att höja pensionsåldern, öka det skattemässiga/sociala trycket på arbete, minska pensionerna eller massiv invandring, är långt borta för att få ett positivt svar i landet. Det enda alternativet som finns kvar för landet är att drastiskt minska de "icke-produktiva" offentliga utgifterna, vars främsta framgår av den tyska politisk-ekonomiska doxan, försvarsutgifterna. Dessutom, med ett sådant underskott i unga tillgångar, är hypotesen om att utgöra en militär styrka av rimlig storlek inför nya hot helt enkelt irrelevant. Det är av denna anledning som idén om att öppna militär rekrytering för europeiska medborgare gynnas av många politiker över Rhen.

Under tiden vet Tyskland mycket väl att dess aura av makt snabbt kommer att blekna, och försöker behålla illusionen genom att tillkännage att från och med nu, arméernas operativa beredskapkommer att vara konfidentiell, och försöker snabbt befästa sin position på både industriell och politisk nivå, kopplad till försvaret.

Det är i detta avseende mycket intressant att notera att de tyska svagheterna i framtiden är de franska styrkorna i framtiden, med utsikter till högre tillväxt och en mycket mer balanserad demografi. En styrka som Frankrike inte får undergräva till förmån för vad som kan tyckas vara intressanta men icke avgörande framsteg i det europeiska försvarsprojektet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna