USA hotar Egypten över ryska förvärvet av Su-35

Sedan CAATSA trädde i kraft för Countering Adversery of America Through Sanction Act, en lag som syftar till att tillåta den amerikanska chefen att införa ekonomiska sanktioner mot länder som anses fientliga mot USA, har genomförandet av denna lag blivit ett ekonomiskt vapen variabel geometri för Vita huset. Således kan förvärv av försvarsutrustning som identifierats som kritisk och tillverkad av en nation som anses fientlig leda till genomförandet av allvarliga ekonomiska sanktioner. Så här gjorde Vita huset det klart att om Ankara fortsatte att förvärva ryska S-400 luftfartygssystem, kunde landet inte bara tas ur spelet över F35-programmet utan också under ett embargo i ärendet. beväpning (såsom reservdelar till dess 250 F16), liksom ekonomiska sanktioner som Ankara hade en försmak på i höstas, när den turkiska lira attackerades och förlorade mycket värde på de internationella marknaderna.

Idag är det Egyptens tur att hotas. Kairo har verkligen meddelat sin avsikt att förvärva tunga Su-35-stridsflygplan från Ryssland, vilket inte alls är enligt de amerikanska myndigheternas smak. Hotet riktar sig inte bara mot Egypten. Faktiskt har flera Gulfmonarkier, inklusive de mycket lojala Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, verkligen meddelat att de överväger att förvärva S-400, men också av stridsflygplan av ryskt ursprung. Det är därför för Washington att förhindra smitta, med vetskap om att Ryssland nu erbjuder utrustning mycket mer tillförlitlig än för några år sedan, men framför allt mycket billigare än sina amerikanska motsvarigheter. En tung fighter från Su-35 kostar således mindre än en F-16 Block52 och Abrams M1A2-tank kostar 5 tunga T90BM-tankar.Samtidigt visar de amerikanska myndigheterna obegränsad förståelse när det kommer till New Delhis förvärv. President Moodi fick inte bara försäkringar från USA om att inga sanktioner skulle tillämpas mot Indien efter förvärvet av 5 S-400-regementen, utan det nyligen genomförda förvärvet av Mig-29 och Su-30MKI skulle inte heller innebära några problem.

Detta tillvägagångssätt ger resultat, med flera länder som redan har meddelat att de ger upp, åtminstone tillfälligt, att skaffa rysk eller kinesisk utrustning för att undvika detta Damoklesvärd. Men den kombinerade åtgärden från CAATSA, ITAR-förordningen som tillåter USA att förbjuda export av försvarsutrustning med komponenter som anses känsliga, som också används för ekonomiska ändamål, och de senaste avslöjandena om potentiell kontroll som Washington kan utöva på användningen av utrustning från USA ursprung, börjar generera reaktioner som strider mot de eftersträvade målen, vilket är fallet med Turkiet, som nu överväger mycket alternativa lösningar för försvarsutrustning till F35, F16 och annan amerikansk utrustning.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna