US Air Force test SHIELD flygplan laserskyddssystem

USA: s flygvapen testade den 23 april vid White Sand Air Force Base i New Mexico, det nya lasersystemet som är avsett att skydda flygplan från SHIELD-missiler, för självskyddande högenergilaserdemonstrator (perfekt akronym, eller hur?). Testet utfördes på marken och bestod i att fånga upp flera missiler som lanserades i riktning mot testplatsen.

Precis som med US Army- och US Navy-programmen planerar SHIELD operativ användning mellan 2021 och 2025, och måste initialt utrusta F15 Strike Eagle i en version som finns i en pod. Men även här är energiproduktion en avgörande fråga, med vetskapen om att en laser av denna typ måste nå en effekt som är större än 10 KWh för att vara effektiv.

SHIELD kommer att utgöra det första skyddssystemet av typen hård död för amerikanska flygplan, och, beroende på dess prestanda, kan det undergräva nuvarande Denial of Access-teknik. Det återstår att se om systemet faktiskt kommer att vara effektivt mot nya missiler som flyger med hög överljudshastighet, som t.ex. R-37M, kan eller kanske inte faktiskt avlyssnas...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna