Har IRON DOME-systemet tagits över av den massiva Hamas-attacken?

IRON DOME-luftförsvarssystemet, som skyddar israelisk infrastruktur och städer från luftattacker, inklusive raketattacker, underminerades av den massiva Hamasoffensiven den 4 maj 2019, då 690 raketer avfyrades mot israeliska mål inom 48 timmar. Enligt de meddelade siffrorna, endast 240 av raketerna blev faktiskt fångade upp av systemet, det vill säga en avlyssningsgrad på "bara" 35%, långt under systemets meddelade prestanda.

Men tre parametrar måste tas i beaktande för att bedöma det israeliska systemets verkliga resultat:

  • Systemet är utformat för att prioritera mål och ignorera de som är på väg mot lågriskområden, såsom fruktträdgårdar eller kibbutzfält, eftersom risken för offer är mycket låg.
  • Enligt IDF-rapporten avfyrades många raketer på nära håll från sina mål, vilket minskade den potentiella avlyssningstiden. Även här, om IRON DOME anser att chanserna för avlyssning är för låga, är den utformad för att inte skjuta och för att rädda sin ammunition.
  • Slutligen implementerade Hamas en mycket effektiv strategi för att mätta israeliskt försvar, vilket tvingade systemet att möta många samtidiga mål.

Under dessa förhållanden är resultaten av IRON DOME mer än tillfredsställande, jämfört med andra befintliga system, särskilt eftersom man måste komma ihåg att alla system är begränsade i sin användning av den ammunition det använder. Få system kan dock göra anspråk på att kunna avfyra mer än 250 missiler på 48 timmar.

Denna episod leder oss också till att utvärdera effektiviteten av de beslut som fattats för att säkerställa skyddet av våra styrkor. Följaktligen kommer den franska flottans nästa FDI Belh@rra endast att bära 16 luftvärnsmissiler. Visst kommer dessa att vara ASTER 30-missiler, extremt effektiva. Men det skulle räcka att avfyra 17 missiler för att vara säker på att förstöra den franska fregatten på 450 miljoner euro och dess besättning på runt hundra man. Vi har därför ett kostnadsförhållande på mer än 10 till 1 (en fartygsmissil som kostar i genomsnitt 2 miljoner euro) för att förstöra byggnaden.

Det bör noteras att exponeringen av andra franska byggnader är likvärdig, med endast 16 Aster 15:or för att skydda FREMM, 32 för FREMM DA på 700 miljoner euro och 48 för Horizon, byggnader för mer än en miljard per månad .

Under dessa förhållanden förefaller det särskilt riskabelt att skjuta upp möjligheten att inte utrusta IDF med effektiva elektroniska krigföringssystem, som fungerar som en kraftmultiplikator för fartygets motstånd mot mättnadsattacker, medan anti-fartygssystem fortsätter att användas för att "demokratisera". …

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna