En historisk första, Israel svarar på en cyberattack av en missilstrejk

Nära Ramadan-månaden krävde en oöverträffad våldsstrid sedan 2014 mellan Israel och Gazaremsan livet för 23 palestinier och fyra israeler. 4 raketer riktade sig mot israeliskt territorium medan mer än 690 palestinska mål riktades mot vedergällning av den judiska staten.

Under dessa eldutbyten och för första gången i historien hävdar en stat att ha svarat på en cyberattack på konventionellt sätt. Efter att ha förstört en Hamas-datorattack, IDF svarade på gazansk byggnad med cyberkämpar av den palestinska rörelsen.

"Efter att ha tagit itu med cyberdimensionen tog flygvapnet ansvaret för reaktionen i den fysiska dimensionen", säger brigadgeneral Ronen Manlis, talesperson för den israeliska försvarsstyrkan (IDF).

Men om detta verkligen är första gången är det knappast förvånande. 

Jean-Yves le Drian, bekräftade 2018 att en cyberattack "kan utgöra en väpnad attack" och "rättfärdiga åberopandet av självförsvar" samt klausulen om ömsesidig hjälp i artikel 5 i Atlantfördraget i norr.

I detta avseende finns det en internationell konsensus om möjligheten att använda konventionella medel för att svara på en cyberattack. Cyberrymden är en utmaning i sig men är också och framför allt en operativ dimension i sig vid sidan av land, hav och luft. Det är legitimt och i enlighet med lagen om väpnad konflikt att ge oss själva friheten att svara på ett hot mot den nationella säkerheten, även om det är av cyberursprung. Om Israel nu går till historien som den första staten som offentligt hävdar användningen av eld inför en digital attack, är det osannolikt att händelsen kommer att skaka om det normativa ramverket (eller bristen på ramverk) kring cyberrymden.

I praktiken tillämpas emellertid i allmänhet parallellitet mellan medel. Debatten ligger därför någon annanstans och det är frågorna om tröskel och motivation som är centrala.

Enligt François Delerue, forskare vid IRSEM[efn_note]Institut de Recherche Stratégique de l'Ecole Militaire[/efn_note] och intervjuad av Le Monde, kan tre villkor motivera självförsvar: omedelbarhet, nödvändighet och proportionalitet. När det gäller omedelbarhet ägde responsen rum inom timmar (om inte ögonblick) efter attacken. När det kommer till nödvändighet och proportionalitet är den israeliska strejken inte i rutorna. Den palestinska datornattacken skulle ha avbrutits i förtid av israeliska styrkor utan att orsaka ytterligare skada. Dessutom gör den starka tekniska asymmetrin mellan de två parterna behovet av att ta till konventionella vapen osannolikt.

I slutändan är användningen av eld i förhållande till koden politisk och kan framför allt förklaras av ett visst sammanhang. Det där med en dödlig kris mellan två väpnade styrkor och en okontrollerad upptrappning. Det är också ett starkt budskap från den hebreiska staten: fysisk vedergällning mot digitala attacker upphör att bara vara en hypotes och bekräftar cyberrymden som den 4th slagfältets storlek

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna