Alliansen i den brittiska regeringen för att öka försvarsbudgeten

Trots den mycket svåra situationen för Theresa May och hennes regering verkar den nya försvarsminister Penny Mordaunt djupt vilja ändra linjerna när det gäller den budget som anslås till kungarikets försvar, hjälpt i detta av Jeremy Hunt, utrikesministern.

Båda meddelade sin ambition att höja arméernas budget "till den erforderliga nivån", det vill säga till den nivå som är nödvändig för att kunna möta de pågående geopolitiska omvälvningar som enligt dem (och enligt min mening) kommer att förändrar kraftigt den globala geopolitiska kartan, såsom maktbalansen. I försvarssekreterarens sikte betraktades Rysslands militära förstärkning som mycket oroande, liksom Kinas, men också Irans, för att bara nämna de mest uppenbara makterna. Dessutom angrep den dynamiska duon Natos berömda "2% -regel", som under många år fungerade som en politisk spegel, vilket ledde till att ledare tappade ur sikte de verkliga frågorna.

Utan att öppet sätta upp numeriska mål med avseende på BNP, även om de två ministrarna öppet stöder tröskeln på 4 % som USA siktar på, har Penny Mordaunt redan under sitt anförande varnat för att hon skulle leda livets ord till finansdepartementet , att skaffa de nödvändiga krediterna för att rekapitalisera de väpnade styrkorna och ge dem medel att utföra sina uppdrag, själva definierade enligt den roll som Storbritannien i framtiden.

Talet av de två brittiska politikerna, som också rapporterats flitigt av pressen över kanalen, visar att det inte bara finns politiskt utrymme för dem som är för att stärka försvaret, utan att det är möjligt att få till stånd denna vilja, även i en parti som traditionellt är mycket liberalt och fäster vid balanserade budgetar. Den visar också de perversa effekterna av den berömda 2-procentsregeln, som, kom ihåg, användes flitigt under den franska presidentkampanjen 2017, och som till och med fungerade som ett ramverk för 2017 års strategiska översyn, som de facto förändrade uppfattningen om hot i ett extremt begränsad ram.

Låt oss hoppas att den dynamik och vilja som jag Penny Mordaunt och Jeremy Hunt visar kan spridas över Europa, särskilt i Frankrike, och inspirera till framväxten av objektiva och ambitiösa politiska reflektioner över de behov och medel som krävs för det nationella och europeiska försvaret.

Annars riskerar vi att på mer eller mindre lång sikt återuppleva ett scenario jämförbart med 30-talets...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna