Ryska styrkor kommer att ersätta sina CIWS Pantsir-system

Informationen hade redan filtrerats för några månader sedan: Pantsir S1- och S2-kortdistansskyddssystem mot luftfartyg, identifierat av Natokoden SA-22 GreyHound, och används av de ryska och syriska styrkorna för att skydda flygbaser och känsliga installationer, verkar inte ha gett tillfredsställelse i den syriska teatern. Enligt läckage vid den tiden hade systemets radar stora svårigheter att upptäcka små mål och var ofta ofta angripet av olika element, såsom fågelflockar.

Denna information verkar ta form nu. Enligt en anonym källa från det ryska försvarsdepartementet, som citeras av försvarsbloggen, skulle det således bekräfta det Ryska styrkor skulle försöka ersätta deras Pantsir, med en ny version av kortdistansförsvarssystemet och skulle erbjuda de nuvarande systemen på begagnadmarknaden till mycket aggressiva priser.

Samtidigt publicerade TASS-byrån en artikel om en ny version av systemet, Pantsir S1M, som mycket snart skulle erbjudas på exportmarknaden, och som skulle ha avsevärt ökad prestanda jämfört med Pantsir S1. Det nya systemet skulle bland annat kunna använda en ny version av 57E6-missilen (57E6M?) som skulle utöka ingreppsräckvidden till 30 km, jämfört med 20 km idag, samtidigt som 57E6 bibehålls för ingrepp över kort räckvidd, och 30 mm 2A42M kanoner för försvar på mycket kort räckvidd. Samtidigt som man fortsätter att förneka systemets dåliga prestanda, drar TASS-artikeln slutsatsen att Pantsir SM, versionen avsedd för de ryska styrkorna av det nya systemet, för närvarande slutförde sina statliga tester, för att kunna beställas av arméerna nationell.

Det är därför troligt att det ryska systemet verkligen stötte på betydande svårigheter under sin utplacering i Syrien, och att, som var fallet med landdrönaren Uran-9 eller Mi-28-helikoptern, använde den ryska generalstaben syrisk feedback för att utforma en effektivare och mer avancerad version av systemet. Systemets exportutsikter förklarar å sin sida varför de ryska medierna visade så stor vilja att försöka framställa Pantsir som mycket effektiva, även om så inte var fallet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna