Turkiet att ansluta sig till ryska programmet S-500

Meddelandet har förtjänsten att vara tydligt: ​​Turkiets president RT Erdogan har inte bara för avsikt att ge efter för USA: s påtryckningar när det gäller hans beslut att förvärva S-400 luftfartygssystem från Ryssland, men han har precis meddelat, som en knuff till Trump-administrationen och den amerikanska senaten, att Turkiet kommer att ansluta sig till S-500-programmet, det framtida långväga luftfartygs- och anti-missilsystemet som utvecklats i Ryssland, och som bör tas i bruk nästa år. Enligt den turkiska dagstidningen Haberturk har Ryssland dessutom redan skickat cirka hundra ingenjörer till platsen för att förbereda sig för last- och produktionsdelning.

Detta tillkännagivande är inte riktigt en överraskning, eftersom ämnet diskuterats flera gånger mellan de ryska och turkiska presidenterna. Men det representerar ytterligare ett steg från Turkiet i riktning mot Ryssland, även om de turkiska myndigheterna för närvarande håller en diskurs med stark trohet mot Nato.

Men det råder nu föga tvivel om att landet snart kommer att uteslutas från F35-programmet, vilket kommer att öppna ett fönster av möjligheter för Ankara att förhandla vidare, och framför allt mer öppet, ett tekniskt och militärt närmande till Moskva och Peking. Det är faktiskt mer än troligt att mycket avancerade kontakter har tagits för att kompensera för det troliga utträdet av F35-programmet, i synnerhet vad gäller Su57, som därför skulle kunna utgöra ett mer än intressant alternativ till Lockheed-flygplanet. i synnerhet för att det till samma pris skulle göra det möjligt att bygga en flygflotta som är minst dubbelt så stor.

Den amerikanska administrationens reaktion på denna nya provokation från den turkiske presidenten kan mycket väl föra fram händelser som verkar mer och mer oundvikliga.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna