F35 förskott i Polen

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak talade om sin avsikt att förvärva det amerikanska F35-flygplanet under sitt möte med Lockheed Martins programchef den 17 maj. Warszawa planerar att beställ två F35-skvadroner, det vill säga mellan 32 och 36 enheter, levererade i två satser, en sats levererad från 2026, en andra levereras senare. Enligt honom kommer F35 att tas i bruk i det polska flygvapnet öka dess prestanda till en mycket högre nivå.

Om Polen hade övervägt förvärvet av F35 under flera år föll scenariot i vår när spänningarna mellan Ankara och Washington över de turkiska arméernas förvärv av S-400-system växte. För att skydda sig mot effekterna av en utgång från Turkiet och dess 100 flygplan som beställts från F35-programmet har de amerikanska myndigheterna vidtagit en förförelseåtgärd gentemot Polen, Rumänien och Grekland för att placera sina flygplan på troligt antal. Och de tre länderna har alla svarat och svept bort sina europeiska ambitioner, särskilt gentemot FCAS-programmet.

Polen har tillkännagivit en omfattande plan för att modernisera sina väpnade styrkor, finansierad till 50 miljarder dollar mellan 2016 och 2026. Man köpte nyligen HIMARS långdistansartillerisystem, samt två Patriot PAC-batterier -3, ytterligare fyra beställdes senare. Landet investerar också i sin egen försvarsindustri genom att underteckna ett flertal partnerskap med amerikanska och europeiska företag, inklusive tekniköverföring.

Å andra sidan verkar Warszawa inte gilla fransk försvarsmateriel, som flera länder i Östeuropa. Utöver den olyckliga erfarenheten av Airbus Hélicoptère som fick ett kontrakt om köp av 50 Caracal-manöverhelikoptrar annullerat, upplevde Dassault också ett misslyckande genom att erbjuda sin Mirage 2000 mot F16 2002. När det gäller Naval Group fortsätter man att försvara sin Scorpène mot den tyska Typ 212, men trots det franska erbjudandets starka sidor (MdCN-missilen) verkar de polska myndigheterna fortsätta att ignorera de franska erbjudandena.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna