F35 förskott i Polen

- Annons -

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak talade om sin avsikt att förvärva det amerikanska F35-flygplanet under sitt möte med Lockheed Martins programchef den 17 maj. Warszawa planerar att beställ två F35-skvadroner, det vill säga mellan 32 och 36 enheter, levererade i två satser, en sats levererad från 2026, en andra levereras senare. Enligt honom kommer F35 att tas i bruk i det polska flygvapnet öka dess prestanda till en mycket högre nivå.

Om Polen hade övervägt förvärvet av F35 under flera år föll scenariot i vår när spänningarna mellan Ankara och Washington över de turkiska arméernas förvärv av S-400-system växte. För att skydda sig mot effekterna av en utgång från Turkiet och dess 100 flygplan som beställts från F35-programmet har de amerikanska myndigheterna vidtagit en förförelseåtgärd gentemot Polen, Rumänien och Grekland för att placera sina flygplan på troligt antal. Och de tre länderna har alla svarat och svept bort sina europeiska ambitioner, särskilt gentemot FCAS-programmet.

La Pologne a annoncé un vaste plan de modernisation de ses forces armées, financé à hauteur de 50 Md$ entre 2016 et 2026. Elle s’est récemment portée acquéreuse du système d’artillerie longue portée HIMARS, ainsi que de deux batteries de Patriot PAC-3, quatre autres devant être commandées ultérieurement. Le pays investi également dans sa propre industrie de Défense, en signant de nombreux partenariats avec des entreprises américaines et européennes, incluant des transferts de technologies.

- Annons -

En revanche, Varsovie semble ne pas gouter les équipements de Défense français, à l’image de plusieurs pays de l’est de l’Europe. Au delà de la fâcheuse expérience d’Airbus Hélicoptère qui s’est vu annuler un contrat portant sur l’achat de 50 hélicoptères de manœuvre Caracal, Dassault avait également connu l’échec en proposant son mirage 2000 face au F16 en 2002. Quand à Naval Group, il continu de défendre son Scorpène face au Type 212 allemand, mais malgré les points forts de l’offre française (le missile MdCN), les autorités polonaises semblant continuer à bouder les offres tricolores.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna