Även oknuten kommer turkiska och indiska S400 att mata Ryssland med känsliga data

Förenta staterna försöker, med alla medel, avråda Ankara och New Delhi från att slutföra sin beställning av rysktillverkade S400-luftförsvarssystem. Förutom de stora ekonomiska frågorna, batterierna för långväga luftfartygsmissiler som faktureras i miljarder dollar, och de uppenbara geopolitiska frågorna kopplade till dessa kontrakt, vet Washington mycket väl att trots försäkringarna från Turkiet och Indien, ryska tillverkare kommer att ta bort mycket känsliga uppgifter från användningen av deras utrustning.

Faktum är att även om de turkiska myndigheterna intygar att deras S-400 inte kommer att vara sammankopplade med NATO-system, måste de förses med data om alliansens flygplan, oavsett om de är turkiska eller allierade, som kommer att fungera inom täckningsområdena för dessa batterier , måste de kunna kommunicera med IFF[efn_note]Identification Friend or Foe eller vän/fiendes identifieringssystem[/efn_note] för Nato-flygplan, och att kommunicera med dem, till exempel med hjälp av Link 16 som tillåter flygplan, byggnader och marksystem för att kommunicera och utbyta data.

Situationen är inte mycket bättre för Indien, som nyligen har skaffat flera modern utrustning från USA och västvärlden, oavsett om P8 Poseidon maritima patrullflygplan, Rafale Franska, AH-64 Apache-helikoptrar etc. Så många flygplan som måste identifieras av de indiska försvarsbatterierna, och vars data oundvikligen kommer att återvända till Moskva.

Faktum är att de farhågor som Washington uttryckt är bevisade och går utöver den enkla finansiella ramen. Vi kan dock inte bortse från att det omvända är sant, och att Natos flygplan eller Rafales indianer kommer också att ha tillgång till känslig information om S-400 som de kommer att behöva samarbeta med.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna